Eurostar naar Londen volgend jaar mogelijk korter buiten gebruik dan verwacht

De Eurostar naar Londen zal volgend jaar mogelijk korter buiten gebruik zijn dan verwacht. (Foto: Treinenweb)
De Eurostar naar Londen zal volgend jaar mogelijk korter buiten gebruik zijn dan verwacht. (Foto: Treinenweb)

De Eurostar naar Londen zal mogelijk voor een kortere periode niet vanuit Nederland vertrekken dan aanvankelijk werd aangekondigd. Eerder werd er gemeld dat dit tussen zeven en elf maanden lag. Vanwege geplande werkzaamheden op Amsterdam Centraal kan de trein volgend jaar niet vanaf dit station vertrekken.

ProRail beschouwt voortzetting van de dienst tijdens de verbouwing als onveilig, en bovendien is er geen beschikbare ruimte voor paspoort- en bagagecontroles. "Samen met ProRail, NS en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat hebben we een Zwitsers adviesbureau deze zomer de opdracht gegeven naar oplossingen te kijken. Zij zeggen: er is een mogelijkheid om de huidige Eurostar- terminal later te sluiten en de toekomstige terminal eerder te openen. Daar werkt ProRail nu aan", zegt Eurostar directeur Gwendoline Cazenave. Zo geeft ze aan dat de huidige terminal later gesloten kan worden, en dat de toekomstige terminal in de Amstelpassage eerder geopend kan worden.

De aankondiging dat de Eurostar mogelijk elf maanden niet zou rijden, veroorzaakte veel onrust, zowel bij reizigersvereniging Rover als in de Tweede Kamer. In een brandbrief uitte Rover haar bezorgdheid over de mogelijkheid dat "reizigers wellicht zouden uitwijken naar vliegtuigen", wat strijdig zou zijn met de "klimaatmaatregelen van de overheid".

"Alle betrokkenen zijn aan het zoeken naar een oplossing", aldus Heijnen vrijdag kort voor de ministerraad. "Het wordt denk ik lastig om de hele periode gewoon door te blijven rijden. Maar we proberen met elkaar te zoeken naar oplossingen. Ik hoop daar begin november meer over te kunnen vertellen."