In oktober grote hinder op Schiphol vanwege werkzaamheden

In oktober wordt er gewerkt op station Schiphol Airport. (Foto: Treinenweb)
In oktober wordt er gewerkt op station Schiphol Airport. (Foto: Treinenweb)

Tot 2028 vinden er werkzaamheden plaats aan Schiphol Airport waarbij aannemers inopdracht van ProRail zullen werken aan de tunnelbuizen en toegankelijkheid van Station Schiphol. In oktober vinden de eerste werkzaamheden plaats waarbij er voor passagiers van en naar de luchthaven hinder op het spoor kan zijn.

De spoortunnels krijgen groot onderhoud, en in de toekomst komen er meer manieren om naar boven te gaan richting Schiphol Plaza en er komt een verbinding naar de bushaltes.

Werkzaamheden

De aannemer van ProRail zal in oktober tweemaal in of vlakbij de spoortunnels aan de slag moeten met werkzaamheden. Dat betekent dat een treinreis van en naar Schiphol wat langer kan duren. Reizigers moeten daar hun reisplanning op aanpassen aan het begin van oktober en halverwege de maand.

Eerste week van oktober
In de week van 2 tot 8 oktober en daarna het weekend van 14 en 15 oktober zal een deel de tunnelbuizen van station Schiphol Airport buiten gebruik zijn. NS kan dan niet met dezelfde hoeveelheid treinen van en naar en via Schiphol rijden. Treinen kunnen dus drukker worden en ze gaan minder vaak en vertrekken soms op een ander perron. NS raadt reizigers die van en naar of via Schiphol reizen aan om hun reis goed te plannen in de app voor vertrek en rekening te houden met een vertraging tussen de 10 en 30 minuten.

Derde week van oktober
In het weekend van de 14 en 15 oktober, zal er naast een beperkter treinvervoer, op zaterdag ook alternatief busvervoer worden ingezet (snelbussen en stopbussen) om reizigers van en naar Leiden, Sassenheim, Nieuw Vennep en Hoofddorp en Schiphol te vervoeren. De snelbussen slaan kleinere stations over. De vertrektijden zullen in de NS reisplanner te vinden zijn.

Reizigers kunnen wel op Schiphol komen, het vereist wel meer voorbereiding en een wat langere reistijd. In de eerste week van oktober rijden maar twee treinen per uur tussen Schiphol en Utrecht, een Sprinter en een Intercity. Eenmaal per uur rijdt de intercity van en naar Almere. In westelijke richting rijdt vier keer per uur een trein via de HSL en vier keer per uur rijdt een intercity van en naar Leiden Centraal.

Volgende werzaamheden

Na 15 oktober rijdt het treinverkeer weer als vanouds. Eind november en begin december staan de volgende werkzaamheden gepland. Ook aan het begin van het nieuwe jaar wordt er weer gewerkt. De facelift van het treinstation Schiphol is nodig, omdat het ondergrondse station van Schiphol uit zijn jasje begint te groeien.