NS: In oktober meer duidelijkheid over extra statiegeldautomaten

In oktober geeft de NS meer duidelijkheid over de plaatsing van extra statiegeldautomaten. (Foto: NS)
In oktober geeft de NS meer duidelijkheid over de plaatsing van extra statiegeldautomaten. (Foto: NS)

In oktober wil de NS een beslissing nemen over de plaatsing van statiegeldautomaten op meer treinstations. Diezelfde maand zal er een evaluatie worden uitgevoerd met betrekking tot het gebruik van de huidige inzamelpunten op de centrale stations van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

Tijdens deze evaluatie zal de NS onderzoeken hoe tevreden reizigers zijn met de automaten voor het inleveren van flesjes en blikjes met statiegeld, evenals het gebruik ervan. Ook zal er worden onderzocht waar de extra inleverapparaten geplaatst moeten worden. Op dit moment is het voor de NS nog niet duidelijk welke andere stations in aanmerking zullen komen voor de plaatsing van inzamelpunten.

De NS heeft aangekondigd dit jaar op zeventien stations de inzamelautomaten te plaatsen met als uiteindelijke doel in totaal vijftig stations te voorzien. Reizigers hebben bij het inleveren van flesjes en blikjes de mogelijkheid om hun statiegeld via Tikkie op hun rekening te ontvangen, maar ook kunnen ze deze bijdrage schenken aan de Plastic Soup Foundation, die zich inzet voor het bestrijden van plasticvervuiling in het milieu. De automaten zullen buiten de toegangspoortjes geplaatst worden, zodat ook mensen die niet met de trein reizen er gebruik van kunnen maken.

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu heeft pas geleden nog benadrukt dat er behoefte is aan meer inzamelpunten voor statiegeld, waaronder op extra treinstations, omdat de huidige inzamelingsdoelstellingen voor plastic flessen en blikjes nog niet worden gehaald. De winkels zijn wettelijk verplicht om 90 procent in te nemen, maar vorig jaar kwam maar liefst 68 procent terug.

De Consumentenbond heeft positief gereageerd op het nieuws en verwelkomt het idee van meer inzamelpunten, omdat het systeem laagdrempelig en gebruiksvriendelijk moet zijn.