Twee treinen vrijdag geëvacueerd na een defect

Een archieffoto van een door een TRAXX-locomotief getrokken trein. (Foto: Patrick van Hattem)
Een archieffoto van een door een TRAXX-locomotief getrokken trein. (Foto: Patrick van Hattem)

Ongeveer 600 reizigers hebben vrijdag vast gezeten in een intercity tussen Rotterdam Lombardijen en Barendrecht. De trein strandde vanwege een defecte locomotief. Ook een andere Sprinter trein met 300 reizigers begaf het waardoor er mensen flauw vielen.

Nadat de trein strandde viel ook de airconditioning in de trein uit. Het duurde ongeveer 70 minuten voordat een evacuatietrein ter plaatse was, waarop de passagiers moesten overstappen. Vanwege de hitte in de trein raakte minstens één passagier onwel, maar werd later geholpen door ambulancepersoneel en kon verder reizen. Uiteindelijk bereikten de reizigers Eindhoven met een vertraging van twee uur.

Mensen hebben hun klachten over de hitte in de trein op sociale media geuit, en NS noemde het incident "buitengewoon vervelend", vooral gezien de hoge temperaturen op dat moment.

Tweede gestrande trein

Een uur later deed zich ook een defect voor waardoor een andere trein tot stilstand kwam tussen Den Bosch en Tilburg, bij Helvoirt. Deze trein vervoerde 300 passagiers. In dit geval werden de passagiers overgebracht naar twee Sprinters om hun reis voort te zetten. Ze arriveerden uiteindelijk twee uur later dan oorspronkelijk gepland in Tilburg.

Doordat de trein overvol was en de airconditioning gedeeltelijk niet meer werkte, werd het snel erg warm. Hierdoor vielen er meerdere mensen flauw. NS-personeel deelde nog wel flesjes water uit, maar volgens een omstander zou dit niet voldoende geweest zijn.

Hoewel het opmerkelijk lijkt dat op dezelfde avond twee treinen stil kwamen te staan, benadrukte de woordvoerder van NS dat het hier om twee verschillende treintypen ging.