Akiem bestelt 100 Traxx locomotieven bij Alstom

De Traxx 3 MS van Alstom die door Akiem wordt aangeschaft. (Foto: Alstom)
De Traxx 3 MS van Alstom die door Akiem wordt aangeschaft. (Foto: Alstom)

De treinbouwer Alstom heeft afgelopen maand met de Franse leasemaatschappij Akiem een raamcontract getekend voor 100 Traxx 3 multi-systeem locomotieven. De eerste afroep van de bestelling omvat 65 locomotieven en heeft een waarde van 500 miljoen euro.

De Traxx Multi-systeemlocomotieven profiteren van een geoptimaliseerd energieverbruik en kunnen zowel goederen- als passagiersvervoer uitvoeren met een snelheid tot 160 kilometer per uur. Ze zijn inzetbaar in twaalf Europese landen: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, België, Nederland, Luxemburg, Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije. Als uniek kenmerk wordt een deel van de locomotieven geleverd met de last mile-functie op diesel of batterij, waardoor toegang tot bovenleidingloze havens, terminals of industriële locaties mogelijk is zonder dat een rangeerlocomotief nodig is.

Alle locomotieven zullen worden uitgerust met het in eigen huis ontwikkelde ATLAS-systeem voor het European Train Control System (ETCS). Dit systeem wordt geleverd met de breedste dekking zodat inzet in alle genoemde landen mogelijk is.

Fabien Rochefort, CEO van Akiem reageert enthousiast op de nieuwe bestelling: "We investeren voortdurend in ons locomotievenportfolio om onze klanten te bedienen en nieuwe marktposities te ontwikkelen. Deze voorraadinvesteringen zullen het mogelijk maken om nieuwe efficiënte en duurzame routes aan te bieden die zullen bijdragen tot een grotere modal shift naar het spoor in Europa. 55 locomotieven als onderdeel van deze bestelling zullen vanuit Frankrijk richting Europa rijden in een context waarin de afgelopen tien jaar geen leveringen hebben plaatsgevonden. We zijn van plan bij te dragen aan de verjonging van het goederen- en intercityvervoer per spoor in Frankrijk en innovatie en concurrentie te vergemakkelijken met de steun van onze onderhouds- en serviceteams."

De assemblage zal plaatsvinden op de Alstom-locatie in het Duitse Kassel. De leveringen van de tractievoertuigen zijn gepland tussen 2025 en 2028.

Akiem

Akiem heeft een brede vloot aan locomotieven in hun portfolio. Deze varieert van dieseltractie tot elektrische tractie tot rangeervoertuigen en enkele reizigertreinen die momenteel geleased worden. In Nederland worden 45 locomotieven uit de IC Direct-vloot van NS geleased bij Akiem. Voor de rest worden de dieselelektrische Stadler GTW treinen van Arriva Limburg ook geleased.