Rover wil actie tegen definitieve inkrimping van OV in Flevoland

Rover wil dat de Provincie Flevoland in actie komt tegen de inkrimping van het OV in Flevoland. (Foto: Jeroen van Lieshout)
Rover wil dat de Provincie Flevoland in actie komt tegen de inkrimping van het OV in Flevoland. (Foto: Jeroen van Lieshout)

Reizigersvereniging Rover luidt ook de noodklok over de inkrimping van de dienstregeling in Flevoland die vanaf 2024 in zal gaan. Rover afdeling Flevoland waarschuwt de provincie en diverse gemeenteraden in een brief voor fors minder treinen.

Al eerder riepen ze de provincie Noord-Holland op in actie te komen tegen de verschraling van het OV in die provincie. Dit leidde uiteindelijk tot Kamervragen die na het zomerreces van het kabinet in september worden beantwoord..

Nasleep van Corona en personeelsgebrek

Dit jaar heeft de reiziger in Flevoland al behoorlijk wat beperkingen ervaren wat betreft reismogelijkheden. Vanwege de nasleep van de coronapandemie en het personeelstekort heeft de NS besloten om tijdelijk minder Intercity-treinen tussen Lelystad Centrum en Schiphol te laten rijden tijdens de daluren. Ook zijn de Sprinter-treinen tussen Almere Centrum en Almere Oostvaarders in het weekend geschrapt.

Helaas lijkt deze tijdelijke situatie nu langer van kracht te blijven. Terwijl op veel locaties in Nederland de eerder geschrapte treindiensten vanaf december worden hervat, is het tegenovergestelde het geval in Flevoland, waar nog meer treinen dreigen te verdwijnen.

Nieuwe plannen NS

NS heeft plannen om vanaf 2024 de frequentie van Sprinter-treinen tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders tijdens daluren, weekends en op vrijdagen te verminderen tot slechts twee keer per uur. Deze aanpassing heeft volgens Rover vooral een aanzienlijke impact op reizigers van en naar Almere Buiten. Dit station zal buiten de spitsuren nog maar twee treinen per uur in elke richting hebben, vergeleken met de eerdere zes per uur.

Deze wijziging wordt veroorzaakt doordat de eerder geannuleerde Intercity-treinen niet zullen terugkeren. Daarnaast zal de bereikbaarheid van de stations Dronten en Kampen Zuid aanzienlijk verminderen tijdens de avonduren en vroege ochtenden van zaterdag en zondag. De Sprinter-verbinding tussen Lelystad Centrum en Zwolle wordt dan teruggeschroefd naar slechts één keer per uur.

Rover afdeling Flevoland verzoekt daarom de Provinciale Staten en betrokken gemeenten dringend stappen te ondernemen.

Bron: Rover