Italiaanse STA bestelt extra Coradia Stream treinstellen bij Alstom

 (Foto: Alstom)
(Foto: Alstom)

De Italiaanse vervoersautoriteit Strutture Trasporto Alto Adige / Südtiroler Transportstrukturen (STA) heeft bij Alstom extra treinen besteld van het type Coradia Stream. Een deel van de treinen zal in gebruik komen bij de Tiroler concessie van de ÖBB.

Al eerder deed STA al een bestelling voor acht van deze treinstellen als vervanging voor de problematische levering van de Talent 3 treinstellen. In totaal komt het aantal stuks nu uit op 15 stellen.

Verschil met Talent 3

Elke trein zal 25 procent meer passagiers kunnen vervoeren in vergelijking met de Talent 3 treinstellen en zal meer fietsparkeerplaatsen bevatten. De stellen zijn per stuk 128 meter lang en voorzien van 381 zitplaatsen. Ook komt er een nieuwe kleurstelling in een zilveren kleur met abstracte vormen erop. De stellen voor de Tiroler ÖBB concessie zullen een eenvoudige grijze livrei krijgen. Alle stellen zullen in zowel Italië als Oostenrijk worden ingezet.

Indienststelling

De eerste nieuwe treinen worden momenteel ontwikkeld en de eerste tests zijn gepland voor in 2024. De commerciële dienst in de regio Zuid-Tirol zou in 2025 moeten starten. De treinen worden gefinancieërd vanuit het provinciale budget en het National Recovery and Resilience Plan (PNRR) en worden ingekocht via de STA.