FlixTrain doet aanvraag bij ACM voor twee treinen per dag in beide richtingen naar Duitsland

FlixTrain heeft een aanvraag gedaan bij ACM voor twee treinen per dag in beide richtingen naar Duitsland. (Foto: Richard Latten)
FlixTrain heeft een aanvraag gedaan bij ACM voor twee treinen per dag in beide richtingen naar Duitsland. (Foto: Richard Latten)

De internationale vervoersmaatschappij FlixTrain heeft bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aanvraag ingediend voor twee treinen in beide richtingen tussen Oberhausen en Rotterdam. De treindienst zou vanaf 15 december 2024 van start gaan, wordt vermeld in een openbare aanvraag van FlixTrain aan de ACM, maar kan zelfs worden vervroegd naar 1 augustus 2024.

Volgens het ingediende formulier wordt er vanaf Oberhausen gereden naar Arnhem Centraal, Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Den Haag HS en Rotterdam Centraal. Het is de bedoeling dat er twee treinen per dag in beide richtingen zullen rijden. Volgens de dienstregeling zal er vanaf 8:31 en 16:31 een trein vertrekken vanaf Rotterdam Centraal naar Oberhausen, waar de trein om 11:24 en 19:24 aankomt. De tijden van de dienstregeling lijken momenteel nog indicatief. In het aangevraagde pad bevindt zich momenteel de treinserie 3200 met de route ((Rotterdam -) Den Haag HS - Arnhem Centraal.

Omdat er nog een aanvraag in Duitsland moet plaatsvinden, wat in vergelijking met Nederland een snellere doorlooptijd heeft, is nog niet duidelijk wat de bestemming na Oberhausen zal zijn. Hierbij is FlixTrain ook afhankelijk van werkzaamheden op het Duitse spoorwegnet.

Materieel

De treinen worden gereden door Siemens Vectron locomotieven die we ook kennen van de ÖBB Nightnet die NS rijdt. FlixTrain beschikt zelf over de nodige veiligheidscertificaten, maar geeft wel aan dat ze in Nederlands straks afhankelijk zullen zijn van een exploitant die beschikt over een attest om op het spoor te mogen rijden.

De rijtuigen van FlixTrain zijn de afgelopen jaren opgeknapt in Aken en zijn goed voor vijfhonderd en zevenhonderd zitplaatsen, afhankelijk van het seizoen. In de zomer worden de treinen verlengd met extra rijtuigen.