Komende periode hinder op en rond Rotterdam Centraal vanwege werkzaamheden

De komende maanden moeten reizigers rekening houden met hinder op station Rotterdam Centraal. (Foto: Treinenweb)
De komende maanden moeten reizigers rekening houden met hinder op station Rotterdam Centraal. (Foto: Treinenweb)

ProRail werkt van 20 mei tot en met 25 juni aan een aantal sporen en drie perrons op Rotterdam Centraal. Hierbij wordt er hinder voor de reizigers verwacht. De dienstregeling wordt in deze periode aangepast.

"Ieder jaar reizen steeds meer mensen met de trein. Ook al gaat de groei na de coronapandemie minder snel, toch zullen de komende jaren meer mensen met de trein reizen. Dat komt grotendeels door de bevolkingsgroei", meldt ProRail. Met het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk-Rotterdam moet het spoor en de stations tussen Rijswijk en Rotterdam geschikt worden gemaakt voor meer treinverkeer. Dat gebeurt gefaseerd en in verschillende deelprojecten. Onder meer op Rotterdam Centraal.

Werkzaamheden komende maand

De spoorbeheerder gaat ruim een maand aan de slag op Rotterdam Centraal. De perronsporen 6, 7, 8 en 9 worden verlegd waardoor er meer ruimte is voor treinen vanuit Den Haag om vanaf hetzelfde perron terug te rijden. Ook worden er sporen en wissels vernieuwd en vervangen zodat treinen in de toekomst sneller kunnen aankomen en vertrekken, wat ook moet gaan zorgen voor meer capactiteit.

Voorbereiding

De voorbereidende werkzaamheden zijn in februari 2023 gestart. Een deel van het werk kan alleen uitgevoerd worden als er (delen) van het spoor uit dienst zijn, de zogenaamde treinvrije periodes. Dit jaar zijn er twee langdurige periodes waarbij dat het geval is. In de eerste periode van zaterdagochtend 20 mei tot maandagochtend 26 juni 2023 zijn de perronsporen 6, 7 en 8 afgesloten voor reizigers.

De tweede periode is van 23 oktober tot maandagochtend 4 december 2023. Daarna zijn de meeste werkzaamheden op dit station klaar. Het gehele programma Rijswijk - Rotterdam is naar verwachting eind 2024 gereed.

Gevolgen voor het treinverkeer

Van zaterdag 20 mei tot en met zondag 25 juni is de dienstregeling van, naar en via Rotterdam Centraal aangepast. Sommige treinen vertrekken op andere tijden of vanaf een ander perron. NS zet op een aantal momenten bussen in. Op 24 en 25 juni is er helemaal geen treinverkeer mogelijk van en naar Rotterdam Centraal. Reizigers kunnen dan gebruik maken van NS-bussen of het RET-metronet. Het wordt aan hun aangeraden om rekening te houden met extra reistijd en drukte, en het wordt aanbevolen om vooral de reisplanner te raadplegen.