Motie aangenomen voor speciale Eurovisie Songfestival trein

Mogelijk kunnen buitenlandse liefhebbers voor het Eurovisiesongfestival, dat volgend jaar in Nederland wordt gehouden, met de trein naar Rotterdam reizen. Een motie hierover is binnen de Tweede Kamer aangenomen.

De fracties D66 en GroenLinks hebben het plan voor een Songfestival-trein voorgesteld. Met een dergelijke verbinding moen dit een alternatief gaan vormen voor vluchten binnen Europa.

"Verschillende festivals in Europa hebben al zulk soort treinen. Het is makkelijker en beter voor het klimaat dan met het vliegtuig gaan. Het is natuurlijk heel erg feestelijk om met een grote groep mensen de trein naar Nederland te pakken om hier het songfestival te vieren”, stelt Rutger Schonis (D66).

Ook Suzanne Kröger (GroenLinks) hoopt dat de trein zal gaan rijden: "Als er zoveel mensen naar Nederland komen voor een speciale gelegenheid zoals het Eurovisiesongfestival, dan moeten we zorgen dat mensen lekker met de nachttrein kunnen komen."

ProRail

De fracties waren niet de eerste met dit idee. ProRail kwam eerder al met het plan om directe buitenlandse treinen naar Rotterdam, waar het festival plaats vindt, te laten rijden. De spoorbeheerder heeft laten weten dat ze voor vervoerders een speciaal loket zullen open waar ze voor binnen heel Europa een treinpad kunnen aanvragen. Momenteel is een dergelijke aanvraag via een soortgelijk loket al mogelijk voor goederenvervoerders, maar nog niet voor deze vormen van recreatief vervoer.

Noord West Express

Inmiddels heeft Chris Engelsman, die eerder ook de Jazz Night Trein liet rijden, als eerste het initiatief genomen om een dergelijke treindienst op te willen zetten die vanuit Kopenhagen moet vertrekken. Deze trein moet plaats bieden aan 400 personen. "Het plan is in een vergevorderd stadium” vertelt Engelsman tegenover Treinreiziger.nl. De keus om de trein vanuit Kopenhagen te laten starten heeft te maken met het feit dat er momenteel nog geen goede treinverbinding met Denemarken bestaat. "Een nachttrein vanuit Kopenhagen is ook interessant voor Zweden", vervolgt hij.

Hij benadrukt wel dat hij niet niet zeker weet of de speciale songfestivaltrein door zal gaan. Er zouden overigens geen technische belemmeringen meer zijn. "We zijn nu een coalitie aan het vormen met meerdere partijen die de speciale nachttrein mogelijk moet maken".

Foto: Beroesz (Wikipedia)
Een rijtuig van de Euro Express welke vaak wordt ingezet voor evenementenritten
Foto: Beroesz (Wikipedia)