ProRail investeert 3,5 miljard euro in vernieuwen van stations

ProRail heeft vandaag bekend gemaakt dat zij 3,5 miljard euro willen besteden in het vernieuwen en comfortabeler maken van stations steken. De stations krijgen meer liften, hellingbanen, sanitaire voorzieningen, camera's en andere technische snufjes. ook zullen er tientallen extra stations komen gezien de behoefte erg hoog ligt.

Bij ProRail zijn vanuit veel gemeenten een verzoek binnengekomen voor een 'eigen' station. De spoorbeheerder heeft bepaald dat er voor de komende tien jaar ruimte zal zijn voor twintig stations. Voordat die gebouwd zullen worden moeten er eerst onderhandelingen komen met overheden en financiers.

'Station van de toekomst'

De stations zullen de de 'stations van de toekomst'. De stations krijgen de beschikking over speciale lichtgevende tegels in et perron die aan reizigers duidelijk moeten maken waar eringestapt kan worden. Deze innovatie was eerder al op RailTech te vinden waarover we geschreven hebben.

Ook komen er extra parkeerplekken voor fietsen, welke via een app kunnen worden gereserveerd. Daarnaast zullen de stations ook een nieuw meubilair en vernieuwde wachtruimtes krijgen. Met deze voorzieningen hoopt Eringa in te spelen op de wensen van reizigers die comfortabeler willen in- of overstappen.

Daarnaast krijgen ook alle bestaande 402 stations de beschikking over nieuw meubilair en wachtruimten, en zal er voor 2020 worden gewerkt om de 'knelpunten' in de fietsenstallingen op te lossen zodat er meer parkeerrekken zijn voor de tweewielers.
Die extra plekken komen boven op de 554.773 fietsenrekken die er nu al zijn, aldus ProRail.

Eerder vandaag maakte de spoorbeheerder ook haar jaarcijfers bekend.

Foto: Michiel1972
Het station van Delft Zuid, een station dat de komende jaren grondig op de schop gaat met een vernieuwd station een sporenuitbreding en een nieuwe naam. Foto: Michiel1972