NS ontvangt 21 miljoen euro voor verkoop Fyra V250 treinen

NS heeft een aanvullende betaling te waarde van € 21 miljoen ontvangen van Ansaldo Breda – de fabrikant van de V250. Dit komt bovenop het eerder terugbetaalde bedrag van 125 mln. In totaal heeft NS nu € 146 mln van AnsaldoBreda terug ontvangen. Dat bevestigt NS naar aanleiding van een bericht van het FD.

Al geruime tijd rijdt een Fyra V250 rond in de kleuren van de Italiaanse spoorwegen, maar de verkoop was formeel nog steeds niet rond. Financieel topman Bert Groenewegen maakte eind vorig jaar al wel bekend dat de verkoop een stap dichterbij was gekomen. Bij de presentatie van de jaarcijfers, eind februari, was de verkoop echter nog niet rond.

Fyra in Nederland

De aanvullende betaling van 21 miljoen euro is een meevaller voor NS. De trein was eerder al volledig afgeschreven. De Fyra reed van 9 december 2012 tot en met 17 januari 2013 over het traject tussen Amsterdam en Brussel. In de maanden daarvoor reed de trein al op proef tussen Amsterdam en Rotterdam. In januari werd de trein plots van de rails gehaald vanwege een verloren bodemplaat. In de periode er voor hadden de treinen al wel last van een reeks gebreken, maar dat werd tot op dat moment afgedaan als kinderziektes.

Overname door Hitachi

De Fyra V250 is gemaakt door AnsaldoBreda. AnsaldoBreda is echter in 2015 verkocht aan Hitachi. Het Japanse bedrijf betaalde destijds een overnamesom van slechts €36 miljoen, weet het FD. Hitachi nam de afspraak met de NS niet over, waardoor Finmeccanica verantwoordelijk bleef voor het contract van de Fyra.

De treinen zullen naar verwachting worden ingezet op het traject tussen Venetië en Turijn en langs de Adriatische kust.

Foto: Enrico Bavelino
Foto: Enrico Bavelino

Bron: Treinreiziger