Grote metamorfose voor Rotterdam Alexander

Binnen nu en twee jaar moeten station Rotterdam Alexander en de omgeving een totale metamorfose ondergaan. Zeker is dat het trein- en metrostation volledig op de schop gaan en dat de gebouwen aan de Marten Meesweg verder worden opgeknapt. Daarnaast wordt er ook nagedacht over het opknappen van het Prins Alexanderplein.

"Het wordt een nieuw station waarbij overstappen van trein en metro makkelijker wordt”, legt projectleider Ilse Schutte van NS uit. Ze zegt dat het stationsgebouw voor het laatste keer in de jaren 80 is opgeknapt. „Dit is het derde station van Rotterdam. Het wordt een transparant gebouw met veel glas en transparante liften. Op die manier willen we ook het veiligheidsgevoel vergroten. En mensen kunnen straks door de hal lopen van het busstation naar het winkelcentrum zonder door poortjes te moeten.” De ambitie van de projectleider is om nog dit jaar te starten. „Dan kunnen de reizigers er eind 2018 gebruik van maken.”

Niet alleen het station, maar ook het stationsgebied gaat op de schop. Zo worden omliggende gebouwen aan de Marten Meesweg ook duurzamer gemaakt. Ook de straat zal worden aangepakt, hier zal Eneco slimmer straatverlichting plaatsen die alleen aangaat als het nodig is.

Rotterdamse wethouder Joost Eermans is verheugd over de aanpak van het station en het stationsgebied: "We hebben alweer tien miljoen toegezegd voor Rotterdam-Oost. We moeten nu ook doorpakken met het gebied rondom station Alexander." Volgens hem ligt er zeker acht ton klaar om iets mee te doen, naast de nieuwbouwplannen van het station. "Rotterdam Centraal is een hotspot. Zo’n beleving moet hier ook komen." Als het aan hem ligt moet er ook een concreet plan worden gemaakt om ook het Prins Alexanderplein en omgeving aan te pakken. "Het moet een totaal vernieuwd Alexander worden."

Foto: M. Minderhoud
Station Rotterdam Alexander wat de komende jaren op de schop gaat.
Foto: M. Minderhoud