Treinen staan tijdens Nationale Herdenking twee minuten stil

Tijdens Nationale Herdenking op 4 mei wordt om 20:00 het treinverkeer twee minuten stilgelegd. (Foto: Treinenweb)
Tijdens Nationale Herdenking op 4 mei wordt om 20:00 het treinverkeer twee minuten stilgelegd. (Foto: Treinenweb)

Op 4 mei herdenken alle vervoerders de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Zoals elk jaar zal ook het treinverkeer tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20.00 uur twee minuten stil worden gezet. Ook op alle stations wordt dan stilte in acht genomen.

De NS en andere vervoerders willen hun reizigers op deze manier de gelegenheid geven om op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, evenals slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies nadien, te herdenken. Op 4 en 5 mei zullen veel treinmedewerkers ook een fakkelspeldje op hun uniform dragen als het officiële symbool van herdenking en viering.

Herdenkingen op stations

Op diverse stations vinden op 4 mei herdenkingsbijeenkomsten plaats. Hier kunnen reizigers en spoormedewerkers de slachtoffers herdenken. Dit kan op station Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Arnhem Centraal, Alkmaar, Haarlem en Nijmegen.

Herdenking spoormedewerkers

Naast de gelegenheid tot herdenken om 20.00 uur, vindt op woensdag 4 mei de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel plaats. Medewerkers en gepensioneerden van NS en ProRail herdenken de 477 medewerkers die bij het uitoefenen van hun werk tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Deze herdenkingsplechtigheid vindt om 12.50 uur plaats naast het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark te Utrecht. Er worden kransen gelegd door de directie van ProRail, de directie van NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel.