NS past onbeheerde verhuurlocaties OV-fietsen aan

De nieuwe onbeheerde OV-fietsverhuur op de kleinere stations. (Foto: NS)
De nieuwe onbeheerde OV-fietsverhuur op de kleinere stations. (Foto: NS)

De NS bouwt de komende tijd ruim 170 uitgiftepunten van de OV-fiets om. Het gaat om fietskluizen en fietscarrousels waar de reizigers de deelfiets van NS kunnen huren. Deze zullen veranderd worden in een intelligente fietsenstalling die automatisch detecteert of een fiets weer is ingeleverd. Dit zal werken via de elektrische sloten die op de fietsen zitten gemonteerd.

De vernieuwde OV-fiets verhuur die je op de kleinere stations zal vinden, zal eruit komen te zien als een 'abri', in de kleuren blauw en geel. Op wat grotere stations verschijnen de komende tijd 72 'paviljoens', glazen fietsenstallingen, alleen voor OV-fietsen. In tegenstelling tot bij een kluis, zie je bij de beide nieuwe uitgiftepunten snel of er nog genoeg OV-fietsen voorhanden zijn.

Met het elektronische slot moet de fiets nog makkelijker te huren zijn. De eerste drie vernieuwde uitgiftepunten zijn te vinden op de stations in Deurne, Geldrop en Heeze. NS pakt de komende maanden de overige punten aan, met een tempo van 2 à 3 per week. 

Uitbreiding van OV-fietsen

Op veel van de vernieuwde OV-fietspunten komen ook meer OV-fietsen te staan, want de vraag neemt toe. In totaal komen er landelijk enkele honderden OV-fietsen bij. De fietsen zijn van het slot te halen met de OV-chipkaart. De nieuwe typen OV-fietspunten detecteren als de fiets terug is. Wel dient de gebruiker de fiets na afloop ook op slot te zetten zodat de huurperiode ook zal stoppen. Op de bagagedrager van de fiets is een kleine handleiding geplaatst over de werking van het slot.

OV-fiets

NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna 300 huurlocaties in Nederland. De OV-fiets wordt door reizigers beoordeeld met een ruime acht en die waardering toont een stijgende lijn, blijkt uit onderzoek van NS. Toch zoekt NS altijd ruimte voor verbetering. Met de nieuwe, herkenbare uitgiftepunten van OV-fiets, wil NS het voor reizigers makkelijk maken om vanuit de trein vlot een fiets te huren, of na afloop snel in te leveren zodat je snel de trein kan halen.