Koperdiefstal hinderde treinverkeer tussen Den Bosch en Oss

De diefstal van koper hinderde treinverkeer tussen Den Bosch en Oss. (Foto: Treinenweb )
De diefstal van koper hinderde treinverkeer tussen Den Bosch en Oss. (Foto: Treinenweb )

Op maandagochtend reden er minder treinen op het traject tussen Den Bosch en Oss vanwege diefstal van koper langs het spoor. Er reden enkele uren bijna geen treinen op dit traject. Rond 10.30 uur waren de problemen opgelost volgens de spoorbeheerder ProRail.

In eerste instantie dacht de NS dat de problemen tussen 9.00 uur en 10.30 uur zouden zijn opgelost. Maar de reparaties namen meer tijd in beslag dan verwacht.

Een woordvoerder van ProRail heeft aangegeven dat er bij Nuland koper is gestolen, waarbij de dieven aanzienlijke schade hebben veroorzaakt.

Maatregelen

Om koperdiefstal tegen te gaan, hebben zowel de NS als ProRail de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in maatregelen. Ze hebben hekken geplaatst op plaatsen waar veel koper werd gestolen, zijn er op strategische locaties anti-loop matten aangebracht die spoorlopen verhinderen, en is er cameratoezicht. Ook worden er beveiligers ingezet die langs het spoor surveilleren.

ProRail: Koperdiefstal lag vorig jaar historisch laag

Het aantal keren dat er vorig jaar koper gestolen werd langs het spoor lag volgens ProRail in 2022 historisch laag. Waar het hoogtepunt in 2012 nog op ruim 500 diefstallen lag, lag het in het afgelopen jaar op 12 momenten. In 2020 lag het aantal op 32 koperdiefstallen. Dit jaar is het spoor weer enkele keren getroffen door koperdiefstal.