Deze zomer stoelreservering verplicht voor Interrailer in ICE-treinen

ICE-stel 4607 bij het Duitse Mehrhoog naar Amsterdam (Foto: Rob Dammers)
ICE-stel 4607 bij het Duitse Mehrhoog naar Amsterdam (Foto: Rob Dammers)

Het verbod van Interrail- en EUrail reizigers in de ICE-treinen van en naar Duitsland voor aankomende zomer is van de baan. In februari leek het erop dat ze niet toegestaan werden, maar nu is besloten dat iedereen met een stoelreservering toch met de ICE-trein mag reizen. Dit maakte de NS vrijdag bekend.

Normaal mogen Interrail-gebruikers gewoon mee met deze treinen, maar volgens de NS zou dit in de aankomende zomer kunnen leiden tot te drukke treinen. Vorig jaar stapten zoveel interrailers aan boord van de ICE-treinen dat mensen die een stoel hadden geboekt genoodzaakt waren om hun koffers achter te laten op stations.

Per abuis geplaatste informatie

Om drukte te voorkomen hebben de NS en de Duitse spoorwegmaatschappij DB besloten om maatregelen te nemen. Echter, toen begin februari per ongeluk een bericht op de website van de NS verscheen waarin stond dat interrailers in het hoogseizoen op sommige ICE-trajecten naar alternatieven moesten zoeken, ontstond er veel ophef. Twee dagen daarna ging de NS door het stof, en deelden ze mede dat de informatie die op de website stond onjuist was.

Stoelreservering

Voor alle ICE-treinen tussen Nederland en Duitsland van 17 juni tot en met 18 augustus 2023 is een verplichte stoelreservering nodig. Vanaf 14 april wordt deze reservering automatisch en kosteloos toegevoegd aan de tickets van reizigers die ICE-treinen boeken in deze periode. Reizigers die vóór 14 april al een ticket hebben gekocht voor een ICE-trein, worden door NS geïnformeerd over hoe ze alsnog een gratis stoelreservering kunnen krijgen.

Nieuwe treinen

Over een paar jaar zou deze maatregel kunnen vervallen. Vanaf eind volgend jaar zal de nieuwe ICE-3neo in dienst moeten komen die de bestaande ICE3M-treinstellen zal vervangen. Hierdoor is er er straks extra capaciteit mogelijk doordat treinen verlengd kunnen worden.