Dassenburcht Brabantse Esch mag worden verwijderd

ProRail kan van start gaan met het herstel van het spoor in Esch. (Foto: Helen Haden)
ProRail kan van start gaan met het herstel van het spoor in Esch. (Foto: Helen Haden)

Spoorbeheerder ProRail mag van start gaan met de herstelwerkzaamheden aan het spoor in het Brabantse Esch. Er is een ontheffing gekregen om de dassen onder het spoor te mogen verdrijven of uit te zetten. De verwachting is dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden tussen Boxtel en Den Bosch.

Sinds afgelopen disdag de dassenburcht onder het spoor ontdekt is rijden er geen treinen op het traject. Omdat er dassenholen zijn aangetroffen onder het spoor, en omdat dassen een beschermde diersoort zijn,  moet er een ontheffing worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze is donderdavondavond eindelijk gekomen. ProRail heeft hierbij samengewerkt met stichting Das & Boom.

Werkzaamheden Esch

Als alles voorspoedig loopt verwachten ProRail dat er mogelijk eind volgende week weer treinen kunnen rijden. Dit weekend wordt er meer bekend over, want dan zal uit het graafwerk moeten blijken hoe groot de dassenburcht is, en over welke lengte het herstel moet plaatsvinden. Van dassenholen is bekend dat een burcht soms wel 30 kamers kan bevatten die vijftig centimeter hoog zijn.

Het herstel zal alleen overdag plaatsvinden omdat de dassen nachtdieren zijn. Inmiddels zijn er in de dijk ook terugslagkleppen geplaatst zodat dassen die hun holen verlaten niet meer kunnen terug keren. Mochten er tijdens de werkzaamheden dassen worden aangetroffen, dan zullen deze onder begeleiding van een  dierenarts en ecoloog worden verdoofd en tijdelijk opgevangen. Uiteindelijk moet een speciaal gaas in de berm ervoor gaan zorgen dat de dassen niet opnieuw hun holen zullen graven.

Werkzaamheden Molkwerum

In het Friese Molkwerum, waar sinds afgelopen week ook dassen hun huisvesting gebouwd hebben onder het spoor, zijn de voorbereidende herstelwerkzaamheden gestart. Ook hier zijn maatregelen genomen om de dassen onder het spoor vandaan te krijgen. Er is inmiddels gewerkt aan een kunstburcht waar de dieren hun intrek in moeten nemen. Ook worden er terugslagkleppen geplaatst.

Vanaf 3 april gaan de graafwerkzaamheden beginnen en de verwachting is dat op 24 april hier weer treinverkeer kan rijden. Wel staat ProRail voor een grotere klus in vergelijking met in Esch. Zo is er verschil in ligging van de burcht en de spoordijk, en heeft de das in Friesland geen andere plek om zelfstandig naar toe te gaan, waarbij de hoop op de kunstmatige dassenburcht ligt. De zoogdieren krijgen hier een week de tijd voor.

Reisadvies

De ondergraafde sporen zorgen hinder voor reizigers. Tussen Den Bosch en Eindhoven wordt geadviseerd om te reizen via Tilburg. Ook rijden er stopbussen tussen Den Bosch, Vught en Boxtel. In Friesland rijden er rijden stopbussen tussen Workum, Hindeloopen, Koudum-Molkwerum en Stavoren.