Geen grote problemen op het spoor vanwege sneeuwval

Er zijn vandaag geen grote problemen gemeld op het spoor vanwege de sneeuwval. (Foto: Rob Dammers)
Er zijn vandaag geen grote problemen gemeld op het spoor vanwege de sneeuwval. (Foto: Rob Dammers)

Het winterse weer heeft vrijdag vooralsnog voor weinig problemen gezorgd op het spoor. Op een paar plekken raakte het treinverkeer voor korte duur ontregeld door enkele wissels die er vanwege de kou de brui aan gaven.

In Roosendaal konden er in de ochtend geen treinen naar België rijden. Ook was er aan het eind van de ochtend voor een ruim uur sprake van een wisselstoring tussen Utrecht en Weesp. Inmiddels rijden de treinen op deze trajecten weer. Op de meeste regionale trajecten rijden er overigens geen treinen, wat door een aangekondigde staking komt.

"Het valt eigenlijk bijzonder mee. We hebben er weinig last van", zegt een woordvoerder van de NS. Ook spoorbeheerder ProRail kon beamen dat de situatie op het spoor meevalt door de sneeuw. "Het is niet in heel Nederland, dus dat valt mee", zegt de woordvoerder tegenoer het ANP. "En het vriest niet, dat helpt ook. Anders krijg je ijzelvorming en dat is nu nog niet aan de hand." vervolgt de woordvoerder.

Zowel NS als ProRail houden de situatie op elk moment nauwlettend in de gaten. Beide partijen zijn in staat om te kunnen schakelen zodra er noodzaak voor is. Ook staan er monteurs klaar die bij storingen zo snel mogelijk kunnen worden ingezet. Ook de NS laat tijdens de koude dagen in de vroegte 'schraap-treinen' inzetten om rijp van de bovenleiding te halen.