Ruim twintig verzorgingshuizen gekozen door NS voor een 'Hoofdreiscoupé'

De NS heeft uit ruim 600 aanmeldingen 22 verpleeghuizen geselecteerd die in aanmerking komen voor een 'Hoofdreiscoupé'. Hiermee kunnen bewoners die met dementie te maken hebben weer binnen hun vertrouwde omgeving een treinreis maken. De eerste zorgcentra hebben de benodigde treinbanken al opgehaald.

Vorig jaar introduceerden Alzheimer Nederland en NS de Hoofdreiscoupé. Een Hoofdreiscoupé biedt mensen met dementie de mogelijkheid om weer met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. Deze treincoupé ‘reisde’ in 2021 en 2022 langs verschillende verpleeghuizen en bezocht alle provincies. Inmiddels heeft deze Hoofdreiscoupé een vaste plek gekregen in een twintig verpleeghuizen. De NS biedt treinbanken, een treintafeltje, bagagerek en een kantelprullenbak uit aan verpleeghuizen om een eigen treincoupé na te bouwen. Het interieur is afkomstig uit de DDM-1 dubbeldekstrein.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS

Tijdens het werk krijgen NS’ers af en toe te maken met reizigers met dementie. Een reiziger die in de trein zijn vrouw kwijt is of een reiziger die plotseling niet meer weet hoe hij in moet checken. Daarom zijn Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. ‘Samen dementievriendelijk’ ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training is inmiddels ruim 1250 keer gevolgd.