Christenunie stelt vragen over treinuitval Arriva

Christenunie stelt vragen over treinuitval Arriva (Foto: Treinenweb)
Christenunie stelt vragen over treinuitval Arriva (Foto: Treinenweb)

De provincie Groningen heeft bekend gemaakt dat vorig jaar bij Arriva in Noord-Nederland 1.855 ritten van de 115.475 ritten (gedeeltelijk) zijn uitgevallen, waarvan 135 ritten personeelsinzet als oorzaak hadden.

Dit jaar zijn er 1.687 ritten niet gereden, waarvan er 469 een personele oorzaak hadden, maar in totaal gaat het om 3.982 ritten van de 61.025 ritten die niet gereden zijn vanwege afschaling van de dienstregeling vanwege personeelstekort. De ritten tussen Groningen en Leeuwarden die in beide provincies worden gereden worden binnen Groningen voor 40 procent doorberekend.

Boete

De Christenunie heeft vorige week vragen gesteld over het aantal ritten wat er uit is gevallen en wil van de provincie weten of Arriva in de provincies Groningen, Fryslân en Limburg beboet gaat worden.

"Treinreizigers kunnen daardoor op sommige trajecten soms niet met de trein reizen, hebben meer overstaptijd of moeten op een ander moment reizen", stelde fractievoorzitter Fredric Geijtenbeek in augutus van dit jaar. "Arriva stelt dat de uitval niet kan worden voorkomen vanwege een tekort aan machinisten en ander personeel. Dit heeft als gevolg dat de vervoerder afspraken met de provincie over de dienstregeling niet na kan komen."

Ook in Limburg is inmiddels duidelijk geworden dat de uitval van treinen door personeelsgebrek verwijtbaar is en dat Arriva zich niet op overmacht kan beroepen. Volgens de Christenunie kunnen de opgelegde boetes te goede komen aan de reizigers. "Je zou bijvoorbeeld kunnen zorgen dat abonnementen langer geldig blijven of dat treinkaartjes", stelde de fractie vorige maand.