Trammuseum RTM Ouddorp weer geopend, maar nog niet met stoomritten

Een archieffoto van het museumterrein. De duinen aan de rechterkant zijn in vlammen opgegaan. (Foto: Treinenweb)
Een archieffoto van het museumterrein. De duinen aan de rechterkant zijn in vlammen opgegaan. (Foto: Treinenweb)

Het trammuseum van RTM Ouddorp heeft de heftige duinbrand van dinsdagavond overleefd. De brandweer was de hele avond aanwezig om de vlammenzee van het museumterrein weg te houden met waterschermen en met succes. Enkel een wagon is zwaar beschadigd en een stapel met achthonderd spoorbielzen zijn in vlammen opgegaan.

De brand werd dinsdagmiddag ontdekt waarna de brandweer uitrukte en vanwege de kans op uitbreiding door de droogte massaal opschaalde. Vanwege de oprukkende vlammenzee moest een vakantiepark worden ontruimd en het museum door de brandweer worden beschermd. Ook een blushelicopter van de Defensie heeft heen en weer gevlogen met een waterzak om het vuur in de omgeving te kunnen doven. Omstreeks twee uur 's nachts liet de brandweer weten dat de vlammen gedoofd waren.

Museum geopend, maar zonder stoom

Het museum heeft de brand overleefd, en heeft op hun Facebook-pagina laten weten dat ze vanaf vandaag gewoon geopend zijn voor bezichtigingen. Wel benadrukken ze dat er tot nader zal er nog niet gereden worden totdat de baan geinspecteerd op veiligheid.

Tegenover de nieuwssite Rijnmond geeft bestuurder Willen Kentie van de het RTM-museum aan dat de schade nog niet helemaal te benoemen is: "Het onderstel van een wagon is helemaal uitgebrand. Ook zijn er ongeveer achthonderd bielzen in vlammen opgegaan." De vlammenzee zou op het hoogtepunt wel drie meter hoog zijn geweest waarbij er ook sprake was van overvliegende vonken waar de brandweer hun handen vol aan had. Maar omstreeks twee uur in de nacht was de brand geblust.

Kentie zijn dank gaat uit naar de brandweer: "Dankzij brandschermen is een groot deel van het natuurgebied gespaard gebleven". De stichting hoopt zo snel mogelijk weer van start te gaan met de stoomritten over de Brouwersdam.