NS neemt maatregelen tijdens aankomende zomerhitte

Op veel stations zijn watertappunten beschikbaar. (Foto: Treinenweb)
Op veel stations zijn watertappunten beschikbaar. (Foto: Treinenweb)

Volgens het KNMI zal het maandag zeer warm worden met temperaturen boven de 30 graden. Ook op dinsdag zal het kwik stijgen naar 38 graden. Ook de NS neemt maatregelen maar verwacht geen problemen.

In 2019 moesten er enkele dagen minder treinen rijden vanwege de hitte. Zo vielen de airco-syetemen in de treinen van de IC Direct op de HSL-lijn uit. De NS neemt nu maatregelen om deze problemen te ondervangen. Zo zal de airco in die treinen op halve kracht draaien. "Dat levert bijna dezelfde koelte op, maar de kans dat het systeem uitvalt is veel kleiner."

Tussen Geldermalsen en Utrecht vinden er werkzaamheden plaats aan het spoor. De NS heeft al geadviseerd aan reizigers om de route via dit station te mijden. Door een tekort aan buschauffeurs zijn er niet genoeg bussen om het normale aantal reizigers te vervoeren.

Als de nodig wordt, zal er tijdens de warme dagen water worden uitgedeeld "voor als mensen toch in rijen moeten wachten in die verzengende hitte", laat een NS-woordvoerder tegenover NU.nl weten. Ook beschikken de meeste stations ook over tapkranen waar gratis water kan worden getapt.