Nog geen scherpe overeenkomsten tussen FNV Spoor en NS

 (Foto: NS)
(Foto: NS)

Er dreigen opnieuw acties bij het spoor. Bij een vierde onderhandelingpoging tussen de vakbond FNV en NS aan het begin van deze maand is er geen overeenkomst gesloten. Hierdoor lijken acties dichterbij te komen. Aanstaande donderdag volgt er nog een overleg tussen beide partijen voor betere arbeidsovereenkomsten.

Volgens de FNV heeft de NS hun zeer teleurstellende loonbod van 22 juni ongewijzigd en laag gelaten. "Door de torenhoge inflatie gaat jullie koopkracht, als het aan NS ligt, keihard naar beneden." stelt de vakbond.

Wel is er in de vierde onderhandelingsdag een kleine vooruitgang geboekt. ZOo heeft NS hun voorstel om de ouderenregeling te koppelen aan de AOW-leeftijd, en dus de toegang tot de ouderenregeling naar achteren te schuiven, ingetrokken. Ook zijn ze bereid meer van de reistijd naar opleidingen buiten standplaats te gaan betalen en voortaan via het keuzeplan mogelijk maken om ook een (elektrische) fiets te leasen. Op alle andere voorstellen van de FNV heeft NS nog geen overeenkomst kunnen maken.

De FNV is er van overtuigd dat indien NS met hun cao-voorstellen de arbeidsmarkt opgaat, de tekorten in de gehele organisatie alleen maar verder toenemen. Daarmee zal de dienstverlening richting de reizigers nog veel verder verschralen. Dit zou dan als gevolg hebben dat de NS medewerkers meer moeten overwerken, en nauwelijks verlof kunnen krijgen. Ook de volle dienstkaarten en het vele bijsturen voor de Eerstelijnsmedewerkers zullen blijven bestaan.