NS start binnenkort proef met elektrische OV-fiets

Binnenkort start de NS ook een proef met OV-fiets e-bikes (Foto: Treinenweb)
Binnenkort start de NS ook een proef met OV-fiets e-bikes (Foto: Treinenweb)

NS is van plan om een proef te starten voor de verhuur van elektrische OV-fietsen: de OV-ebike. Op vier stations wil NS een jaar lang dertig OV-ebikes beschikbaar stellen. Reizigers hebben volgens de NS al vaker gevraagd om deze aan te bieden.

Met deze proef wil NS onderzoeken of de OV-ebike in de smaak valt en of de OV-ebike een waardevolle toevoeging is op het huidige aanbod van OV-fiets. De proef start naar verwachting in de zomer van 2022. Naar verwachting zal de fiets 10 euro per dag gaan kosten. Een normale OV-fiets kost per dag 4,15 euro.

"Op dit moment komt bijna de helft van onze reizigers met de fiets naar het station. Veel reizigers pakken na de treinreis een OV-fiets om het laatste stukje van hun reis af te leggen. Met de OV-ebike willen we het ook voor reizigers die vanaf het station iets verder moeten reizen nog aantrekkelijker en makkelijker maken om voor het laatste gedeelte van de reis de fiets te pakken", vertelt Marise Bezema, verantwoordelijk voor de OV-fiets bij NS.

De stations waar de proef met de OV-ebikes komt, maakt NS binnenkort bekend.

Rover: Blij met aanvulling van e-bike

Rover en de andere consumentenorganisaties in het Locov reageren positief op het plan van NS om een proef met een OV e-bike te houden. De reizigersvereniging pleit al langer vom de e-bike aan het OV-fiets assortiment toe te voegen. Er zijn nog wel aandachtspunten op het gebied van tarieven, gebruiksgemak, privacy en aansprakelijkheid voor schade, zegt de organisatie. Ook zou er een apart dagtarief moeten zijn en een apart uurtarief.

Rover geeft wel aan dat ze het belangrijk vinden dat het zadel van de fiets in hoogte verstelbaar is. Ook vragen ze de NS om twee soorten e-bikes te leveren voor twee verschillende maten: Een grotere voor langere mensen, en een kleine.

Daarnaast verwachten de consumentenorganisaties dat de e-bikes door de NS verzekerd zijn tegen brand door een oververhitte motor. De reiziger zou hier niet voor mogen opdraaien, stelt Rover.