NS rijdt in juni minder treinen vanwege tekort aan personeel

Vanaf juni zullen zullen er door tekort aan conducteurs minder treinen rijden. (Foto: NS)
Vanaf juni zullen zullen er door tekort aan conducteurs minder treinen rijden. (Foto: NS)

Vanaf 13 juni zal de NS minder treinen gaan rijden vanwege personeelstekort. Vanwege het tekort aan hoofdconducteurs moet NS vanaf 13 juni de tienminutentrein op het traject Arnhem – Schiphol – Rotterdam - die in december nog van start ging - tijdelijk terugzetten naar een kwartierdienst. Maar ook in de zomer verwacht de NS meer maatregelen te moeten nemen.

Voor deze de genoemde lijn waar normaal de tienminutentrein rijdt is de verlaging van de frequentie met de huidige lagere reizigersaantallen voldoende. Daarmee blijft het effect voor reizigers voorlopig beperkt. De vooruitzichten zijn niet rooskleurig, waardoor NS deze zomer mogelijk meer maatregelen moet nemen en belemmerd wordt in de beoogde groei. NS heeft de lopende werving recent fors uitgebreid. Via de website WerkenBijNS.nl is meer informatie te vinden over de vacatures en kan er gesolliciteerd worden.

Krapte groter dan verwacht

NS was voorbereid op een uitstroom van collega’s door bijvoorbeeld (vervroegd) pensioen, vertrekregelingen en op de groei van een aantal afdelingen zoals IT. NS had haar werving op die verwachtingen ingericht. Daar bovenop komt het ziekteverzuim dat in de nasleep van corona en de griepgolf nog steeds hoger is dan normaal gesproken. De krapte op de arbeidsmarkt na corona is veel groter dan vooraf door experts werd verwacht. De komst van nieuwe collega’s blijft daarom sterk achter bij de verwachtingen. Zelfs nadat NS de afgelopen maanden extra geworven heeft op bijvoorbeeld TV, radio, online en op social media.

In 2021 ruim 850 treinpersoneelsleden

In het jaar 2021 heeft het spoorbedrijf 850 mensen opgeleid tot machinist of hoofdconducteur, maar was plek voor meer dan 1000. Dit jaar zijn inmiddels 220 mensen begonnen aan de opleiding tot hoofdconducteur of machinist. Echter zijn er op dit moment meer dan 500 opleidingsplekken beschikbaar. Tijdens de opleiding komen zij in dienst en worden ze door NS betaald opgeleid. Sinds kort zijn ook de mogelijkheden voor treinpersoneel om in deeltijd te werken verruimd, waardoor het vak voor meer mensen aantrekkelijk wordt.

In totaal heeft NS op dit moment 1100 vacatures, verspreid over alle bedrijfsonderdelen en alle beroepsgroepen in de trein, op het station, bij IT of op kantoor.