Venice-Simplon-Oriënt Express weer in Nederland

De historische Venice-Simplon-Oriënt Express is weer in Nederland aangekomen. De trein kwam dinsdagavond vanuit België via Roosendaal het land binnen om vervolgens via Rotterdam, Gouda en Breukelen naar Amsterdam te reizen.

De trein werd getrokken door een locomotief van Lineas en was 14 rijtuigen lang, het laatste rijtuig was een afwijkend rijtuig die vermoedelijk bedoeld was voor het personeel van de trein. De trein zal aanstaande donderdag via 's-Hertogenbosch en Breda weer terug keren naar Venetië.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat de trein het land in kwam. Vorig jaar kwam de trein in juni na een lange tijd weer naar Nederland toe, en werd er op het station van Haarlem zelfs nog een uitgebreid fotomoment voor liefhebbers gehouden.

Oriënt Express

De Venice-Simplon-Oriënt Express is een verwijzing naar de echte Oriënt Express. Dit was vroeger de eerste internationale langeafstandstrein in Europa. Vanaf 1883 reed de trein tussen Londen en Istanboel. Om reizigers weer het gevoel van vroeger te laten beleven zijn er diverse treindiensten die onder de naam Oriënt Express rijden. Zo wordt de Venice-Simplon-Oriënt Express door exploitant Belmond uitgevoerd. Dit bedrijf staat ook bekend als uitbater van diverse luxe hotels, maar verre safarireizen en cruisereizen vallen ook onder hun aanbod.

De Venice-Simplon-Oriënt Express wordt sinds 1982 gereden met nostalgische rijtuigen uit de jaren '20 en '30 die aangepast zijn naar de technische eisen van tegenwoordig. Voor een rit mag je flink in de buidel tasten: Een enkele reis van Amsterdam naar Venetië kost ongeveer 3.000 euro. Maar dan heb je wel luxe suites, fraai gelakt houtwerk in de coupe's, zilveren bestek en kristallen glazen. Maar dan wordt van reiziger wel verwacht dat ze tijdens de reis formeel gekleed zullen zijn.

Enkele rijtuigen van deze Oriënt Express zijn de bekende Pullman-rijtuigen. Deze zijn in Nederland ook te vinden bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) die regelmatig ritten op de Miljoenenlijn in Limburg rijdt.

Video

De makers van het YouTube kanaal Flying The Nest hebben in 2019 een video gemaakt van hun reis met deze bijzondere trein. Het tweetal startte hun reis vanuit Venetië en reisden in alle luxe naar Londen.