Duitse Bayerische Regiobahn start met proef van Siemens Mireo waterstoftrein

De Duitse vervoerder Bayerische Regiobahn heeft op 15 maart met Siemens Mobility een overeenkomst getekend voor het leasen van een prototype Mireo Plus H voor tests in Bayern. Het gaat om de waterstofvariant voor de veel verkochte trein van Siemens.

De intentieverklaring werd al in juli van het vorige jaar ondertekend, waarmee er verwacht wordt dat in januari 2024 de passagiers gebruik kunnen maken van de trein.

Mireo H

De Mireo Plus H is de waterstof-variant van de Mireo-familie die ook bestaat uit elektrische en batterijaangedreven eenheden. Er zijn twee op het dak gemonteerde brandstofcellen van 200 kW van Ballard Power in combinatie met batterijen die onder de vloer geplaatst zijn geleverd door Saft.

Het eerste treinstel wordt later dit voorjaar publiekelijk onthuld, en zal vanaf medio 2023 zonder passagiers worden getest op diverse routes, waaronder Augsburg – Füssen. Vanaf januari 2024 zal de trein commercieel ingezet gaan worden, en kunnen reizigers instappen. het gaat om een proefproject van 30 maanden.

"Groene waterstof wordt een belangrijke pijler voor alomvattende klimaatbescherming op het gebied van transport, industrie en energie", zei Hubert Aiwanger, minister van Economische Zaken van Bayern. "Ik ben ervan overtuigd dat we met groene waterstofaandrijving de uitstoot van vervuilende stoffen in het zware transport en het spoorvervoer aanzienlijk kunnen verminderen en kunnen bijdragen aan decarbonisatie." Het project zou ook helpen om de energiebronnen te diversifiëren, voegde hij eraan toe.