Vanaf vandaag is elk station voorzien van een AED

Alle stations zijn vanaf vandaag voorzien van een levensreddende AED. (Foto: NS)
Alle stations zijn vanaf vandaag voorzien van een levensreddende AED. (Foto: NS)

Vanaf vandaag is er op ieder station in Nederland een AED aanwezig. De afgelopen maanden hebben NS en ProRail zich hard gemaakt om alle stations van een levensreddende defibrillator te voorzien. De laatste AED werd vandaag geplaatst op station Woerden.

"Door het aanbod van AED’s uit te breiden van 50 naar alle stations willen we een bijdrage leveren aan het landelijk dekkende AED-netwerk.", meldt NS. Er hangen nu 575 AED’s verspreid over 400 stations in Nederland die ook zijn aangemeld bij het landelijke netwerk HartslagNu. Hiermee is het AED-loze gebied in Nederland kleiner geworden, en is er in de omgeving van alle stations een AED te vinden.

AED's

"Als Hartstichting zijn we zeer blij met de voortvarendheid waarmee de NS en ProRail de stations hebben voorzien van AED’", zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting.

Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur NS: "Wij zijn als NS en ProRail blij dat wij hebben bijgedragen aan het vullen AED-loze zones. Zo’n 17.000 mensen per jaar krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als de reanimatie binnen de eerste zes minuten start, en er gebruik wordt gemaakt van een AED, is de kans op overleven het grootst." De locatie van een AED staat per station ook aangegeven in de NS-app, en op de website.

HartslagNu

HartslagNu is het landelijke reanimatie oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Iedereen die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen het bericht om te reanimeren of om eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Op alle stations in Nederland is binnenkort, na de vervanging op de huidige 50 stations, minimaal één AED beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu.

aed