Arriva gekozen voor nieuwe treindienst Eindhoven - Düsseldorf

De Eurobahn die rijdt totdat Arriva van start kan gaan met de nieuwe treindienst. (Foto: Smiley.toerist)
De Eurobahn die rijdt totdat Arriva van start kan gaan met de nieuwe treindienst. (Foto: Smiley.toerist)

Arriva zal vanaf december 2026 de nieuwe treindienst tussen Eindhoven en Düsseldorf exploiteren. Regionalverkehre Start Deutschland, die eerder de aanbesteding van het spoortraject won, heeft Arriva als partner gekozen om de treindienst tot stand te brengen.

Momenteel rijdt vanaf Venlo via Hamm naar Düsseldorf de RE 13 van de EuroBahn. De aanbesteding en exploitatie wordt uitgevoerd door de vervoersregio's Verkehrsbund Rhein Ruhr (VRR) en Nahverkehrssystem Westfalen-Lippe (NWL). Zodra de concessie aan het eind van 2026 overgaat naar Start en Arriva zal de treindienst worden doorgetrokken naar Eindhoven. Arriva is een dochteronderneming van de DB.

Nieuwe concessie

De treindienst wordt straks gereden door de Flirt van de Zwitserse treinbouwer Stadler. Voor deze verbinding komen er nieuwe comfortabele treinstellen die de oudere Flirt-generatie (Flirt-2) zullen overnemen.

Aanvankelijk zou de nieuwe verbinding al in 2025 van start moeten gaan, maar de VRR heeft dit met een jaar uitgesteld vanwege de aanbesteding tijdens de coronacrisis. Met het uitstel verwacht de VRR meer zekerheid in de matereelleveringen die binnen het budget passen. De huidige verbinding vanaf Venlo zal pas beëindigd worden zodra Start zal gaan starten.

Anne Hettinga, directeur van Arriva Nederland: "Arriva Nederland is verheugd om samen met Start te mogen werken aan deze opdracht. We zien enorme groeikansen voor het grensoverschrijdende treinverkeer en we zijn ervan overtuigd dat regionale vervoerders daaraan een goede invulling kunnen geven."