ProRail ziet bever steeds vaker als dreiging voor het spoor

De bever zorgt steeds voor schade aan de spoordijken in Nederland.
De bever zorgt steeds voor schade aan de spoordijken in Nederland.

Spoorbeheerder ProRail vreest voor een opmars van de bever die vaak onder het spoor zijn gangen graaft. Hierdoor komt volgens de spoorbeheerder de veiligheid op het spoor in gevaar omdat deze in zou kunnen zakken. Steeds vaker lijkt de bever in ons land gesignaleerd te worden.

"Dat kan verzakkingen veroorzaken en als er dan een zware trein overheen dendert, kunnen er situaties ontstaan waarbij in het ergste geval de trein kan ontsporen", zegt regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail.

Vorig jaar heeft een bever ook het spoor tussen Assen en Groningen gehinderd. Toen werd het treinverkeer tijdelijk stilgelegd zodat een aannemer de ondergrond onder het spoor kon versterken. "Dat is nu al drie keer nodig geweest. We willen echt een structurele manier vinden om dit te voorkomen”, vervolgt Wennekendonk. "De bever is immers aan een geweldige opmars bezig en de populatie neemt hand over hand toe. De schuwe dieren leven graag in afgelegen vijvers en waterrijke gebieden die ook veel langs spoordijken te vinden zijn."

Het vangen en verplaatsen van de bevers is enkel mogelijk als er gevaar dreigt. In de omgeving tussen Assen en Groningen is enkel het Waterschap Hunze en Aa's bevoegd om de dieren te vangen. Echter waren ze daar vorig jaar nog niet op voorbereid.