Treinverkeer Assen - Groningen gehinderd door ontdekte bevertunnel

De bever zorgt steeds voor schade aan de spoordijken in Nederland.
De bever zorgt steeds voor schade aan de spoordijken in Nederland.

Tussen Assen en Groningen rijden sinds vrijdagavond minder tot geen treinen vanwege een verzakking van het spoor. Volgens een woordvoerder van ProRail  is er sprake van een bevertunnel onder het spoor. Vannacht zal er een werkmaterieel ter plaatse komen om het spoor te repareren.

ProRail heeft inmiddels contact opgenomen met de provincie met de vraag of de bever gevangen kan worden. Het is nog zeer onzeker of dat deze avond nog gaat lukken. Woordvoerder Kouwenhoven van ProRail vreest dat het te onrustig is voor de bever.  "Ik kan me voorstellen dat een bever zich vanwege de onrust door alle mensen die er zijn, even niet laat zien. Bovendien weten we niet om hoeveel bevers het gaat." Toch moet er snel gehandeld worden, zegt hij. "Als zo'n bever in de buurt zit, is de kans groot dat het weer gebeurt."

Woordvoerder Jeanette Bolhuis van Waterschap Hunze en Aa's, dat bevoegd is om bevers te vangen, heeft wat dat betreft een verontrust bericht. "We hebben aangegeven dat we op dit moment niet het juiste materiaal hebben om de bever te vangen. De kooien die we hebben zijn niet geschikt voor op het land." Op dit moment gaat de Provincie Drenthe bekijken welke maatregelen er kunnen worden genomen om te voorkomen dat de bever weer ongewenste tunnels onder het spoor gaat graven. Ook geven ze aan dat het waterschap nog niet aan zet is, en dat het uitvoeren van hun taak nog moet worden uitgezocht omdat de bever een beschermde diersoort is.

Reisadvies

De NS heeft vervangend busvervoer ingezet. Er rijden stopbussen tussen Assen, Haren Transferium en Groningen. Vanaf het Transferium rijden er taxibusjes naar het station van Haren. Volgens de NS duurt de verstoring tot morgenochtend 8:30 uur.