NS start proef met treinlengtes en een afteller op perronschermen

Een voorbeeld van de nieuwe schermindeling (Foto: NS (fotomontage) )
Een voorbeeld van de nieuwe schermindeling (Foto: NS (fotomontage) )

De NS is met een proef gestart waarmee reizigers naast de vertrektijd en bestemming, ook de lengte en de richting van de trein kunnen zien. Hiermee hoopt de vervoerder dat de reizigers gemakkelijk zijn strategische plek in de trein kan vinden.

Naast de rijtuiglengte en -richting gaat NS ook zogenaamde "herkenbare bestemmingen" tonen. Deze proef vindt plaats van 24 november tot en met 8 december bij de tienminutentreinen, die op de woensdagen rijden tussen Arnhem en Rotterdam, via Schiphol.

Deze trein toont nu alleen nog Arnhem als eindbestemming, wat verwarrend voor reizigers die in de richting van Schiphol Airport willen reizen, omdat zij niet verwachten dat de trein met eindbestemming Arnhem, via Schiphol Airport rijdt. Om die verwarring tegen te gaan, toont het perronbord straks prominent station Schiphol Airport als meest herkenbare bestemming waarna er een pijl staat die in dit geval naar Arnhem Centraal verwijst.

Minutenafteller

Naast de lengte en richting van de trein, zien reizigers ook een minutenafteller op de perronborden. Afwisselend worden de vertrektijd en het resterende aantal minuten tot aan het vertrek van de trein weergegeven. Op het traject Rotterdam –Schiphol – Arnhem vertrekt om de tien minuten een trein, en daarom laat de NS de afteller steeds vanaf tien minuten terugtellen. Eerder startte NS al de test met de minutenafteller op de stations ’s-Hertogenbosch en Eindhoven Centraal.