Nieuwe fietsenstalling verrijst onder Amsterdam Centraal

In de toekomst komen er extra stallingen voor fietsen op Amsterdam Centraal. Woensdag werd bekend gemaakt dat ProRail en de gemeente Amsterdam een nieuwe stalling zullen bouwen onder de oostelijke sporen van station Amsterdam Centraal.

De nieuwe fietsenstalling biedt straks plaats voor circa 8.800 fietsen, en voor 450 deelfietsen. NS gaat hier de eerste 24 uur-gratis stallen invoeren en voorziet de stalling van nieuwe in- en uitcheckzones met fietstags, waardoor reizigers sneller hun fiets kunnen stallen.

In de toekomst gaan er steeds meer reizigers gebruik maken van Amsterdam Centraal. Veel van die treinreizigers kiezen ervoor om te fietsen naar de treinstations. "In Amsterdam komt ongeveer de helft van de treinreizigers met de fiets naar het station. We vinden het belangrijk dat zij hun fiets op een makkelijke en veilige manier kunnen stallen. Daarom zorgen we voor meer fietsparkeerplekken.", zegt NS-woordvoerer Carola Belderbos.

Moderne en comfortabele stalling

De nieuwe stalling wordt pas in 2030 geopend omdat deze gelijktijdig plaatsvindt met de aanstaande grootscheeps vernieuwing van de sporen- en perronindeling op Amsterdam Centraal. De totstandkoming is een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, NS, de Vervoerregio Amsterdam en ProRail. De samenwerking wordt ook de komende jaren voortgezet en is deze week bekrachtigd met het ondertekenen van een addendum bij de bestaande samenwerkingsovereenkomst.

De fietsenstalling krijgt een moderne look, strak en in de herkenbare stijl die ook op andere Amsterdamse stations gebruikt wordt. Wat het ontwerp bijzonder maakt is dat het onder de sporen ligt met een directe verbinding naar de reizigerstunnel. Alles in het ontwerp is gericht op een zo vlot mogelijke reis voor de fietsende treinreiziger. In de fietsenstalling voert NS de eerste 24 uur-gratis stallen in en voorziet de stalling van nieuwe in- en uitcheckzones met fietstags, waardoor reizigers sneller hun fiets kunnen stallen.

Meer plek voor de fiets

In Amsterdam zijn de laatste jaren vijf nieuwe fietsenstallingen gerealiseerd. Daar komen er nog eens tien bij. Bij Amsterdam Centraal komen er bijvoorbeeld eind 2022 veel extra plekken beschikbaar: 7000 in de nieuwe fietsenstalling Stationsplein aan de westzijde en nog eens 4000 plekken in de stalling IJ-boulevard aan de noordzijde. Met de opening van deze nieuwe stalling onder het station bedraagt het totaal aantal fietsparkeerplekken op Amsterdam Centraal in 2030 circa 22.000.

Bron: NS.nl