Station Assen wint publieksprijs Beste Gebouw van het Jaar

Het nieuwe stationsgebouw van Assen (Foto: Fantaglobe11)
Het nieuwe stationsgebouw van Assen (Foto: Fantaglobe11)

Het stationsgebouw van Assen is door het publiek verkozen tot beste gebouw van het jaar 2021. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Het nieuwe stationsgebouw werd vorig jaar opgeleverd.

Het Van der Valk-hotel op de Zuidas in Amsterdam was volgens de vakjury de winnaar, terwijl het station van Assen meeste publieksstemmen kreeg. Het dak van het stationsgebouw is met 3.000 vierkante meter een van de grootste houten constructies van Nederland.

De jury sprak lof uit voor ProRail, NS en de gemeente, die de jonge bedrijven The Powerhouse Company en De Zwarte Hond (architecten), aannemer Hegeman en Heko Spanten (dakbouw), de kans gaven om het nieuwe station te realiseren. Stedenbouwkundig zit het station knap in elkaar; de verbinding over het spoor overtuigt, de routes zijn helder en de openbare ruimte is mee-ontworpen. De jury, die zich het oude, onprettige stationsgebied nog herinnert, vindt dit gebouw een aanwinst en een icoon voor Assen.

Mooier en moderner

Het station voldoet ook aan de duurzaamheidsstrategie van ProRail: De kap is voorzien van sedum, deze plantjes houden regenwater vast en zorgen voor natuurlijke koeling, zoals op alle groene daken. Niet alleen is dit duurzaam en milieuvriendelijk, maar het straalt ook een mooi gezicht uit.

Het markante houten gebouw is momenteel in de race om nog meer prijzen te winnen. Er is inmiddels ook een nominatie voor de Drentse Architectuurprijs, waar nog steeds voor gestemd kan worden.