Spoor tussen Maastricht en Luik overstroomd, ProRail verwacht meer overlast

Een archieffoto van een Break-treinstel van de NMBS (Foto: Bas Meijer)
Een archieffoto van een Break-treinstel van de NMBS (Foto: Bas Meijer)

Vanwege de overstromingen in Zuid-Limburg is het spoor bij Eijsden tussen Maastricht en Luik voor een deel overstroomd, meldt ProRail. Hierdoor is er geen veilige treindienst mogelijk en rijdt de stoptrein van de NMBS naar verwachting niet tot morgen.

In Eijsden staat een groot gedeelte van het spoor onder water. Hierdoor is de NMBS-treindienst tussen Maastricht en Luik naar verwachting tot zonderdagmorgen 9:00 uur gestremd. Ook in Heerlen staat een rangeerterrein voor treinen deels onder water. Treinenweb heeft bij de ZLSM, die de toeristische Miljoenenlijn exploiteert gevraagd of hun spoorlijn niet in gevaar komt. "Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe de situatie langs de lijn is. In Simpelveld (hoog gelegen) is alles gelukkig in orde", meldt een woordvoerder.

Ook is naar verwachting tot onderdag 09:00 uur beperkt treinverkeer naar Aken, Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf en Keulen. NS adviseert reizigers voor deze bestemmingen hun reis uit te stellen.

ProRail verwacht dat deze hinder niet het enige zal zijn, en houdt samen met hulpdiensten, de provincie en gemeenten de situatie nauwlettend in de gaten.

Schade aan het spoor mogelijk

Spoor wat onder water staat kan voor schade zorgen, meldt ProRail. Elektrische onderdelen kunnen defect raken of zijn na het verdwijnen van het water nog onvoldoende betrouwbaar. Daarom is de kans groot dat dit vervangen zal moeten worden.

Reisadvies

"We houden de situatie op het spoor in Limburg samen met de hulpdiensten nauwlettend in de gaten en nemen direct maatregelen als dat nodig is", meldt ProRail op Twitter.

Er rijden stopbussen tussen Maastricht, Maastricht Randwyck, Eijsden, Visé, Bressoux en Liège-Guillemins. De situatie zal naar verwachting tot donderdag 9:00 uur duren.

Treinverkeer naar Heerlen en Maastricht, en ertussen op de Heuvellandlijn, is gewoon mogelijk. Hier is geen sprake van hinder.