NS opent pop-up upcycleshop op Leiden Centraal

De NS opent weer haar Upcycle-shop. Dit keer zal de winkel op Leiden Centraal te vinden zijn. Net als vorige keren kan je hier ook weer een hoop gerecyclede producten kopen, waaronder notitieblokjes, dienbladen of vogelhuisjes die van oude vertrekborden zijn gemaakt.

NS heeft zichzelf als doel gesteld om in 2030 circulair in te kopen, materialen maximaal te (her-) gebruiken en geen afval meer op kantoren, werkplaatsen en treinen te hebben. Daarom worden samen met partners oude materialen hergebruikt.

"Afval bestaat niet", zegt Sacha Göddeke, directeur duurzaam ondernemen bij NS. "Wanneer treinen verouderen, knappen wij deze op. Hierbij komen materialen vrij die we niet meer in de trein kunnen hergebruiken. Zoals de stoelbekleding. Daarvan worden door creatieve partners supertoffe dingen gemaakt. Zo krijgen de materialen een mooi tweede leven als treintas, meditatiekussen of notitieblok en kan het weer jaren gebruikt worden."

In de stationshal van Leiden Centraal is de tot en met 25 juli doordeweeks geopend van 08.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 17.00 uur. Ook is het mogelijk om bij partners van NS de producten online te bestellen.

Naar verwachting zullen er ook weer oude onderdelen van treinen verkocht worden. Vorig jaar gingen de noodremtrekkers en vuilnisbakjes massaal over de toonbank.

Lees ook onze reportage: Week van Duurzaamheid op Utrecht Centraal