Treinverkeer weer opgestart na landelijke verstoring op spoor

Treinverkeer weer op gang na grote landelijke verstoring (Foto: Treinenweb)
Treinverkeer weer op gang na grote landelijke verstoring (Foto: Treinenweb)

Het treinverkeer in vrijwel het gehele land is maandag stil komen te liggen vanwege een grote storing. De storing zou zijn veroorzaakt door een landelijke storing aan het communicatiesysteem. Inmiddels rijden er weer mondjesmaat treinen.

De storing begon omstreeks 14:15 uur. De NS adviseerde reizigers om de reis uit te stellen: "Op dit moment is er een landelijke storing aan een telefonie-systeem. Dat heeft gevolgen voor de bediening van seinen en wissels. Het treinverkeer in grote delen van het land wordt stilgelegd", aldus de NS.  Omstreeks 16:15 uur konden de eerste treinen weer rijden, echter nog niet volgens dienstregeling. De NS heeft laten weten in de loop van de avond het treinverkeer verder op te schalen.

Halfuursdienst

Op bijna alle trajecten rijden op dit moment elk half uur een Intercity en / of een Sprinter. ProRail en NS proberen de komende uren waar dat kan meer treinen te laten rijden. Op een aantal trajecten kunnen reizigers vanavond nog hinder ondervinden. Ze verwachten dat iedereen vanavond weer met de trein op de plaats van bestemming kan komen. Naar verwachting kan morgen weer een normale dienstregeling worden gereden.

Verstoring

Het gaat volgens ProRail om een verstoring in het GSM-R systeem tussen de verkeersleidingsposten en de machinisten. Provider MobiRail die het communicatiesysteem beheert, heeft volgens ProRail naar een maximumcapaciteit opgeschaald om de storing op te lossen. "Het duurt dan nog lang voor alles is opgestart, dat is een grote puzzel, dus reizigers zullen nog flinke tijd last hebben van de storing.”

Reisadvies

Omstreeks 16:15 konden de eerste treinen weer rijden. ProRail meldt dat de oorzaak gevonden is. De NS meldt dat er de hele avond nog hinder voor reizigers zal zijn.