Eurostar krijgt steun van 290 miljoen euro

 (Foto: Stefan Geertsen)
(Foto: Stefan Geertsen)

De Eurostar heeft een steunpakket gekregen van 290 miljoen euro. Hiermee zijn de financiële problemen voor de internationale vervoerder van de baan. Er liepen eerder al gesprekken met de Britse en Franse overheid.

Om het hoofd van de Eurostar boven water te houden pompt de SNCF, de grootste aandeelhouder, samen met andere investeerders 58 miljoen euro in de organisatie. Daarnaast geven andere aandeelhouders een garantie af tot 150 miljoen euro aan nieuwe leningen. Ook de voorwaarden voor de kredieten zullen verruimd worden.

Coronapandemie

De coronacrisis hakt er flink in voor de vervoerder. Het aantal reizigers is op het hoogtepunt met meer dan 95 procent gedaald. Waar de trein eerst tot 30.000 reizigers per dag trok, waren dat er eind maart 500 passagiers. Om de kosten te drukken zijn ook de frequenties fors teruggeschroefd: Er rijdt nu nog maar één Eurostar per dag van Londen naar Parijs. Ook tussen Amsterdam, Brussel en Parijs rijdt de hogesnelheidstrein nu maar één keer per dag.

Aanvankelijk was het voor de corona-periode de bedoeling dat er in deze periode zelfs 4 treinen per dag tussen Amsterdam en Londen zouden rijden.