Treinverkeer rond Gorinchem vanaf 1 mei negen dagen gehinderd

Vanaf zaterdag 1 mei zal het treinverkeer op de Merwedelingelijn voor negen dagen stil gelegd worden vanwege een mega-operatie op station Gorinchem. De aannemer Ballast Nedam zal in deze periode de nieuwe reizigerstunnel onder het spoor leggen. Het tunneldeel ligt momenteel al klaar op station Gorinchem om geplaatst te worden.

De nieuwe onderdoorgang moet ervoor zorgen dat reizigers zelfstandig alle twee de perrons van station Gorinchem kunnen bereiken. Momenteel is alleen perron 1 zelfstandig te bereken voor mensen in een rolstoel of een scootmobiel. Alleen voor het tweede perron moet het spoor worden overgestoken, waarbij er assistentie nodig is van een medewerker. Met de komst van de nieuwe tunnel zijn deze beperkingen verleden tijd.

Nieuwe reizigerstunnel

De nieuwe onderdoorgang krijgt een lift en is met een nieuw zijperron bereikbaar via een hellingbaan. Bij het ontwerp van de nieuwe tunnel is rekening gehouden met de wensen van omwonenden, reizigers en gemeente. Zo krijgt de nieuwe onderdoorgang herkenbare ingangen en wordt de sfeer verhoogd. Ook vormt de nieuwe onderdoorgang straks een verbinding voor alle voetgangers tussen de Haarwijk en de binnenstad van Gorinchem.

Herfstvakantie

In de herfstvakantie volgt er een tweede periode van werkzaamheden. Deze is overigens aanzienlijk korter en duurt van woensdag 22 oktober tot zaterdag 25 oktober. Tijdens die dagen wordt de huidige voetgangerstunnel gesloopt, en zal de nieuwe reizigerstunnel worden opgeleverd.

Vertraging

De tunnel had eigenlijk al in het najaar van 2019 gereed moeten zijn, maar de bouw werd in het voorjaar van 2019 stilgelegd omdat er twee oude putten onder de grond bleken te zitten, en er zou sprake zijn van lichte verontreiniging van het grondwater. Volgens ProRail, die eerder een vooronderzoek gedaan zou hebben, zouden de putten niet zijn aangetroffen op het terrein. Omdat de aannemer de werkzaamheden niet wou hervatten heeft ProRail in 2019 bodemprocedure bij de Raad van Arbitrage aangespannen, die uiteindelijk zijn gelijk behaalde.