Het Spoorwegmuseum krijgt schenking van BankGiro Loterij

Het Spoorwegmuseum gaat tijdelijk als pilot open voor Museumkaarthouders die een negatieve sneltest moeten tonen (Foto: Marion Golsteijn)
Het Spoorwegmuseum gaat tijdelijk als pilot open voor Museumkaarthouders die een negatieve sneltest moeten tonen (Foto: Marion Golsteijn)

Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft een schenking van de BankGiro Loterij gekregen. Het gaat om een cheque ter waarde van 621.287 euro. Dit bedrag bestaat uit een vaste jaarlijkse bijdrage van 300.000 euro, met daar bovenop een bijdrage van €321.287 van de deelnemers aan de BankGiro Loterij die ervoor gekozen hebben direct voor het Spoorwegmuseum mee te spelen.

Directeur Nicole Kuppens: "Het team van het Spoorwegmuseum is heel blij met de mogelijkheden die de ons biedt. En fantastisch dat zoveel deelnemers van de loterij ervoor kiezen om speciaal ons museum te steunen." De Bankgiro Loterij die de Museumkaart steunt, steunt ook diverse andere musea met een schenking. Sommige musea zijn hierbij een vaste partner, maar er zijn ook ook musea bij die een eenmalige schenken krijgen. Voor het Spoorwegmuseum gaat het om een vaste schenking.

Expositie '150 jaar Spoorwegaffiches'

Momenteel is het Spoorwegmuseum gesloten vanwege de corona-maatregelen. Op dit moment wordt de nieuwe tentoonstelling over 150 jaar spoorwegaffiches opgebouwd. Zodra de overheid het besluit neemt om de museum te openen zal het Spoorwegmuseum van start gaan met deze nieuwe expositie. Deze zal laten zien hoe reizigers door affiches verleid werden om met de trein te reizen. De veelal fraaie en kleurrijke affiches laten niet alleen de geschiedenis van het reizen per spoor zien, naar ook de ontwikkeling van ontwerpstijlen.

De expositie is samengesteld door publicist en spoorkenner Arjan den Boer, die ook een boek schreef over de affiches. In het boek beschrijft hij in woord en beeld het verhaal achter alle bijzondere illustraties. Meer informatie over het boek is hier te vinden.