ÖBB en Siemens presenteren nieuwe NightJet

ÖBB en Siemens Mobility hebben dinsdag het ontwerp van de nieuwe generatie Nightjet onthuld. De presentatie vond plaats in de Siemens-fabriek van Wenen, waar op de achtergrond een geschilderd NightJet rijtuig te zien is.

De pers-presentatie werd bijgewoond door de Oostenrijkse minister van transport Leonore Gewessler. Tijdens de bijeenkomst werden ook de nieuwe plannen voor de NightJet bekendgemaakt.

Nieuwe generatie NightJet

De nieuwe generatie van de Nightjet moet zorgen voor een milieuvriendelijk alternatief in vergelijking met korte-afstands vluchten. Ook het comfort voor reizigers is zeer aangenaam omdat deze ook voorzien zal worden van diverse soorten slaapcoupe's. Tijdens de presentatie was enkel nog voortgang geboekt aan de carroserie van de rijtuigen. De buitenkant liet zien dat het om de NightJet gaat, maar de binnenkant moet de komende periode nog opgebouwd worden. Uiteindelijk kunnen er straks ook fietsen mee vervoerd worden, en zal de trein voorzien zijn van een lage vloer wat ervoor moet zorgen dat mindervaliden drempelloos in de trein kunnen komen. Ook zal de trein voorzien worden van Wifi, en zullen de ramen speciaal aangepast zijn zodat deze op betere wijze de signalen van mobiele telefonie en internet door zullen laten.

Een van de opvallende details is dat de trein ook een stuurstandrijtuig kent met de kenmerkende kop van de Vectron locomotief. De trein is gebaseerd op het Viaggio-platform waarmee Siemens al eerder voor de ÖBB andere treinen gebouwd heeft. De Maximale snelheid zal 230 kilometer per uur zijn. Er worden momenteel 13 treinen gebouwd die elk voorzien zijn van 7 rijtuigen. Nadat de eerste levering erop zit kunnen er volgens een raamcontract nog eens 20 NightJet's gebouwd worden. 

Inzet

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de rijtuigen vanaf december 2022 zijn intrede gaan maken tussen Rome en Milaan. Het bestaande NightJet materieel zal voorlopig nog niet worden uitgefaseerd. Hierdoor is het nog niet duidelijk of en waneer de nieuwe Nightjet ook uiteindelijk in Nederland zal worden ingezet. Voor het nieuwe materieel zal toelating vereist worden.

Een afbeelding van de nieuwe NightJet (Foto: ÖBB / Siemens)
Een afbeelding van de nieuwe NightJet (Foto: ÖBB / Siemens)