NS: Vandaag rijden alle Sprinters en meer Intercities

NS: Vandaag rijden alle Sprinters en meer Intercities (Foto: NS)
NS: Vandaag rijden alle Sprinters en meer Intercities (Foto: NS)

De winterprobemen op het spoor zijn nog steeds niet verholpen. Daarom rijdt de NS ook op vrijdag op alle trajecten Sprinters en wat meer Intercity’s. In tegenstelling tot afgelopen dagen gaan Intercity's meer kilometers rijden en hun oorspronkelijke route afleggen. Daardoor is er meer plaats voor mensen die noodzakelijke reizen maken.

Het is helaas niet altijd zeker welke treinen wel of niet kunnen rijden, het kan zijn dat dit pas kort voor vertrektijd bekend wordt. Reizigers wordt geadviseerd om enkel te reizen als het noodzakelijk is, en in dat gevak om kort voor hun rit de reisplanner te raadplegen.

Sneeuwproblemen

De problemen op het spoor zijn afgelopen weekend onstaan nadat er een flink pak sneeuw viel. Plaatselijk viel er tussen de 5 tot 20 centimeter sneeuw waardoor het hele land ontregeld raakte, en dus ook het openbaar vervoer. Hierdoor kon de NS op zondag vrijwel geen enkele trein rijden, maar ook regionale vervoerders hadden moeite met het laten rijden van de treinen. Bussen en metro's werden ook massaal gehinderd door het barre winterweer.

Volgens berekeningen van de website Treinreiziger.nl zouden er de afgelopen dagen zeker 15.000 treinen niet gereden hebben vanwege de sneeuwproblemen. Waar vanaf zondag bijna geen enkele trein rijdt heeft de uitval zich in de loop van de week in stapjes hersteld naar 48 procent.

De afgelopen dagen waren er een hoop klachten over overvolle treinen. "Alle treinstellen die kunnen rijden, gebruiken wij ook", benadrukt NS. Maar sommige treinstellen kunnen niet gebruikt worden omdat er wisselstoringen zijn bij de opstelplaatsen en niet alle onderhoudsbedrijven zijn goed bereikbaar. Inmiddels zouden diverse opstelterrein weer bereikbaar moeten zijn.

Prorail en NS werken met man en macht om weer een volledige dienstregeling te kunnen rijden.