VolkerRail gaat over op elektrische tractie

De nieuwe elektrische aanwinst van VolkerRail (Foto: VolkerRail)
De nieuwe elektrische aanwinst van VolkerRail (Foto: VolkerRail)

Afgelopen dinsdag heeft VolkerRail hun elektrisch aangedreven locomotief gepresenteerd. Het tractievoertuig is overgenomen van de NS en is de afgelopen periode voorzien van een nieuw bijpassende kleurstelling.

De locomotief heeft de naam ‘VolkerRail 7178’ heeft gekregen. Dit nummer is afgeleid van het oude nummer 1778 waarmee de NS voorheen de locomotief gebruikte bij de inzet van DD-AR treinen. De onthulling vond plaats in bijzijn van een geselecteerd gezelschap waarbij directeur Ben Hendriks bij de Voormalige Wagenwerkplaats in Amersfoort de nieuwe aanwinst presenteerde. Hier maakte de locomotief zijn eerste echte meters voor zijn dienst bij VolkerRail.

Overname

De locomotief die voorheen nog bekend stond als NS 1778, is vorig jaar oktober overgenomen van NS Reizigers, samen met de 1743 en 1732. Bij de overname kreeg het spoorbouwbedrijf ook de 1733, 1749 en 1762 mee die onderdelen konden afstaan. De afgelopen periode heeft de 1778 een uitgebreide onderhoudsbeurt gehad waarbij de nieuwe blauw-witte livrei werd toegepast. VolkerRail ziet met de elektrische tractie een mooie aanvulling in het kader van CO2- en stikstofbesparing. Tevens kan een hogere rijsnelheid worden behaald wat beter aansluit in de huidige krappe dienstregelingen.

In buitendienststellingen waarbij de bovenleiding spanningsloos is geschakeld kan de huidige diesellocomotief BR203 de tractie verzorgen. Door deze te combineren met de elektrische locomotief kan buiten de buitendienststelling toch elektrisch worden gereden waardoor er een soort hybride en dus duurzame variant kan worden samengesteld. Ook het transport vanuit de werkplaats naar de werklocatie wordt met de 7178 nu duurzamer.

Op korte termijn wordt ook de 7143 gereinigd en van de juiste kleurstelling voorzien. Deze locomotief heeft daarna nog een uitgebreide onderhoudsbeurt nodig voordat deze de baan op kan. De derde aangekochte locomotief met het nummer 7162 wordt opgeslagen om in de toekomst ook nog rijvaardig te maken, afhankelijk van de ervaringen met de eerste 2 locs. Op de achtergrond is VolkerRail druk bezig om de opleidingen en alle documenten en contracten om elektrisch te kunnen rijden, op orde te maken.