Stadler bouwt op maat gebouwde treinen voor Centovalli

De nieuwe treinstellen voor de Centovallibahn (Foto: Stadler)
De nieuwe treinstellen voor de Centovallibahn (Foto: Stadler)

Stadler bouwt nieuwe op maat gemaakte treinen voor in de streek Centovalli in Zwitserland en Italië. Ferrovie Autolinee regionali Ticinesi SA (FART) en Stadler hebben het contract getekend voor de levering van acht nieuwe elektrische treinstellen.

De treinstellen zullen vanaf 2023 het oude materieel van de Centovalli-spoorweg in Ticino vervangen. Het ordervolume bedraagt ​​circa omgekrekend 86,8 miljoen Euro. Voor Stadler is dit de derde bestelling door Ticino. De Flirt wordt al ingezet voor grensoverschrijdend regionaal transport TILO. De eerste TRAMLINK van Ferrovie Luganesi SA zal vanaf zomer 2021 ook in Lugano opereren.

De treinstellen

Het nieuwe rollend materieel bestaat uit vier vierdelige smalspoor-treinstellen voor het verkeer van Locarno naar het Italiaanse Domodossola. In Centovalli zijn nog vier driedelige treinen gepland voor regionaal verkeer. De nieuwe treinen bieden een hoog reiscomfort voor de reizigers. Er is speciaal aandacht besteed aan het ontwerp, de materiaalkeuze en de veiligheid van de passagiers en chauffeurs.

De regionale treinstellen zijn circa 49 meter lang en kunnen in de driedelige variant 106 passagiers, en in de vierdelige variant 141 passagiers vervoeren. De de internationale treinstellen worden circa 63 meter lang. De driedelige stellen bieden plaats aan 264 passagiers, terwijl de vierdelige trein plaats biedt voor 343 passagiers.

De stellen zijn geschikt voor reizigers met beperkte mobiliteit, en hebben multifunctionele ruimtes die geschikt zijn voor rolstoelen, fietsen en kinderwagens. De treinen zijn ook voorzien van een WLAN-netwerk, waarmee passagiers toegang hebben tot diverse films en reisinformatie. Een  reizigersinformatiesysteem maakt de nieuwe treinen voor de Centovallinabahn compleet.