VSM is 'nieuwe' Hongaarse goederenwagon rijker

Woensdag was het een bijzondere dag voor de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. Na anderhalf jaar voorbereiding heeft de stichting een "nieuwe" historische goederenwagen van met de naam S-CHK 20992 aan haar omvangrijke collectie kunnen toevoegen.

Deze goederenwagen is een zogeheten "Hongaar met kopdeuren", een unieke toevoeging aan de collectie gesloten goederenwagens omdat dit namelijk de enige bewaarde Nederlandse goederenwagen met kopdeuren is. In 1949 kochten de Nederlandse Spoorwegen bij de Hongaarse wagon- en machinefabriek GYÖR 240 grootvolumewagens. In 1953 en 1957 zijn als proef tweemaal vijf wagens voorzien van deuren in de voor-en achterkant. Deze deuren in de kopwand waren nodig om lange goederen te kunnen laden. Daarnaast was het belangrijk om te testen met een nieuw opkomend type vracht, het vervoer van personenauto’s.

Ruil met SSN

Van de Hongaarse rijtuigen zijn er in de loop der jaren maar twee van bewaard gebleven waarvan de VSM al sinds 1994 er één in het bezit heeft. Het andere rijtuig met de kopwanddeuren was eigendom van de Stoom Stichting Nederland (SSN) in Rotterdam, en heeft daar gediend als opslagruimte, maar is inmiddels overbodig.

Na goed overleg heeft de VSM besloten een ruil te maken. Zo is de Hongaar met kopdeuren geruild tegen een stalen rongenwagen S-LWO van de VSM. Het transport van met materieel is over de weg vervoerd door de firma Goud Transport en Transportbedrijf G.L. de Haan. Ook hebben de vrijwilligers van de SSN en hun eigen stichting bijgedragen aan de ruil van het historische materieel. Het transport is bekostigd door een crowdfundingsactie.

In de toekomst zal de VSM de wagen opknappen zodat deze deel kan uitmaken aan hun rijvaardige collectie, maar voorlopig is het echter nog niet zo ver en zal de wagen in de opslag gaan.

Bron: Veluwse Stoomtrein Maatschappij