Eerste directe Eurostar naar Londen vertrokken

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

Vanmorgen is vanuit Amsterdam de eerste directe Eurostar naar Londen vertrokken. De trein vertrok volgens dienstregeling om 7:47 in de richting naar Londen. De trein had aanvankelijk op 31 maart van dit jaar al moeten gaan rijden, echter zorgde de corona-pandemie voor uitstel.

Momenteel vertrekken er op de doordeweekse dagen twee directe Eurostar-treinen vanaf Amsterdam Centraal. Ze vertrekken om 7:47 en om 16:47 en rijden minimaal 4 uur en 10 minuten over de rit. Tijdens de rit maakt de trein een tussenstop in Rotterdam en Brussel. Voordat de coronacrisis de wereld in zijn greep hield was het de bedoeling dat er in maart gestart werd met drie treinen per dag, wat in mei uit zou worden gebreid naar vier treinen.

Directe verbinding

De lancering van de directe verbinding is een mijlpaal voor de Eurostar en de NS. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol vertelde in september vorig jaar in de Tweede Kamer dat ze een akkoord heeft bereikt met België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Voordat de directe Eurostar van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk kon vertrekken moesten er diverse maatregelen worden genomen om de rechtstreekse verbinding mogelijk te maken. Zo moesten er op de stations van Amsterdam en Rotterdam voorzieningen worden getroffen op de perrons, en moest er een een speciale incheck-terminal komen waar de ticket-, paspoort-, en bagagecontrole plaatsvindt, en waar de reizigers kunnen wachten totdat de Eurostar op het perron aankomt. Ook zijn de perrons voorzien van speciale inzetbare barrierés die ervoor moeten zorgen dat alleen gecontroleerde reizigers in het treindeel naar Londen kunnen instappen.

Vanaf april 2018 konden treinreizigers al wel met een directe trein van Londen naar Amsterdam. Echter vanaf Amsterdam naar Londen kon nog niet rechtreeks, omdat er nog afspraken gemaakt moesten worden over grenscontroles. Daardoor moesten reizigers naar Londen nog een extra overstap in Brussel maken waar de ticket-, paspoort-, en bagagecontrole plaatsvond.

Op 7 juli van dit jaar werd in Brussel het verdrag door Nederland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk formeel ondertekend waarmee de controles ook in Nederland plaats konden vinden. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) plaatste haar handtekening onder de afspraken over grenscontroles en beveiliging zodat de extra overstap in Brussel overbodig werd.

Op 4 februari van dit jaar werd er door de Eurostar al een besloten openingsrit gemaakt waarmee de treindienst, die op 30 april had moeten beginnen, werd ingehuldigd.

Reisadvies

De treinen zullen niet vol zijn, is de verwachting. Vanwege de corona-pandemie geldt er 'code oranje' in het Verenigd Koninkrijk, waarbij bezoek enkel bedoeld is voor noodzakelijke reizen. Ook is het de bedoeling dat na een bezoek in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland een thuisquarantaine van 10 dagen verplicht is.