ProRail gestart met bouw van fietsenstalling in Gouda

ProRail is afgelopen vrijdag begonnen met de bouw van een nieuwe fietsenstallingen bij station Gouda. Een heimachine schroefde de eerste funderingspalen de grond in voor een stalling waar straks plek is voor zo’n 1750 fietsen. Eind dit jaar moet de fietsenstalling al voor een deel opgeleverd worden.

ProRail vindt het belangrijk dat reizigers hun fiets bij het station kunnen stallen. Samen met de gemeente Gouda, provincie Zuid-Holland en NS wordt er voor gezorgd dat het aantal fietsenparkeerplekken in het stationsgebied verdubbeld worden. 

Nieuwe fietsenstalling

Aan beide kanten van het station komt een nieuwe stalling met twee verdiepingen. Aan de oostzijde, waar vrijdag de eerste paal de grond in ging, komt er plek voor ongeveer 1750 fietsen. Aan de westzijde komt er een stalling voor 600 fietsen. In de bestaande stalling onder het stationsgebouw zijn circa 800 plekken. De ingang van de stalling verhuist naar de oostzijde van het station voor een betere bereikbaarheid. De oostzijde krijgt bovendien een extra ingang om de fietsenstalling en het station goed te verbinden.

Herontwikkeling stationsgebied

De bouw van de fietsenstallingen is onderdeel van de transformatie van het zuidelijke stationsgebied aan de centrumkant. Betere voorzieningen voor reizigers zoals een nieuw busstation, betere geplaatste winkels, nieuwe en grotere fietsenstallingen, een prettiger stationsgebouw en een stationsplein moeten uitnodigen om een bezoek te brengen aan de stad die bekend staat om zijn stroopwafels.