Goederenvervoerder HSL rijdt nu ook Last-Mile met diesellocomotief

De V60-locomotief op de Pon-lijn naar Leusden. (Foto: HSL / Henk Zwoferink)
De V60-locomotief op de Pon-lijn naar Leusden. (Foto: HSL / Henk Zwoferink)

Veel treinliefhebbers was het de afgelopen week al opgevallen. Goederenvervoerder HSL heeft op station Amersfoort een kleine blauwe V60-Ost locomotief staan die recentelijk onthuld is. De locomotief is bedoeld voor Last-Mile doeleinden, zodat er ook transporten mee kunnen worden uitgevoerd zonder dat er bovenleidingen beschikbaar zijn.

De dieselhydraulische locomotief met het nummer 6002 is in geheel Nederland inzetbaar om treinen vanaf het emplacement naar de klant te rijden. De locomotief zal de komende tijd vooral gestationeerd staan in Amersfoort. De machine verzorgt daar de Last-Mile ritten voor de nieuwe Volkswagen-treinen die HSL Netherlands rijdt afkomstig vanuit het Duitse Emden naar Amersfoort en met Last-Mile weer verder naar importeur Pon in Leusden. Een traject van ongeveer vier kilometer.

Sven Schallach, directeur van HSL: "Het in eigen beheer uitvoeren van de lastmile is een logische stap in de ontwikkeling van HSL Netherlands. Samen met HSL-dochters kan HSL Netherlands in grote delen van Europa complete vervoersoplossingen aanbieden. De last-mile service in Nederland maakt dat HSL volledig in eigen beheer vervoer kan aanbieden, waardoor we nog flexibeler kunnen inspelen op de vervoersbehoeften van onze klanten". HSL heeft aangegeven om later op nog meer locaties in Nederland eigen rangeerlocomotieven te plaatsen.