Hardnekkige storing op havenspoorlijn opgelost

Een archieffoto van de havenspoorlijn (Foto: ProRail)
Een archieffoto van de havenspoorlijn (Foto: ProRail)

Op de Havenspoorlijn, tussen de Maasvlakte en de Calandbrug, reed sinds 27 augustus om twee uur 's nachts en in de nacht van zaterdag op zondag geen goederenvervoer met elektrische locomotieven vanwege problemen met de stroomvoorziening. Door een onbekende oorzaak is de spanning op de bovenleiding geheel weggevallen.

Monteurs van ProRail en specialisten van aannemers zijn op zoek geweest naar de oorzaak, maar heeft in de onderstations, die de spanning naar de bovenleiding leveren, nog niks kunnen vinden. Ook na een schoonmaak van de isolatoren en de schakelaars bleven de problemen aanhouden.

Tijdelijk herstel

In overleg met goederenvervoerders is afgesproken om in de nacht van zaterdag 29 augustus op zondag 30 augustus aan tijdelijk herstel te werken door de stroomvoorziening zo aan te passen dat de spanning niet meer via de defecte schakelaar naar de bovenleiding moet lopen. In plaats daarvan zal deze rechtstreeks op de bovenleiding schakelen, doormiddel van een omleiding. Hierdoor kon het treinverkeer op de Havenspoorlijn weer zo snel mogelijk rijden zoals voorheen. En met goed resultaat, meldt ProRail op zijn site.

De havenspoorlijn wordt enkel voor goederentreinen gebruikt. Reizigerstreinen zullen geen hinder hebben van de verstoring.